Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kese ili cegeri – kako napraviti najbolji izbor

Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor

Ukoliko pratite društvene mreže i čitate vesti sigurno ste primetili da se vode velike polemike o tome koje kese su ekološki i praktično najkorisnije i najefikasnije. Broje se i matematički proračunavaju učinci različitih artikala, upoređuju standardne i pamučne vrećice, sprovode promocije za pojedine proizvode i mnogi od nas ostaju zbunjeni pred količinom i razlikom u informacijama.

Pozitivno je što se o ovom problemu sve više priča i razgovara, i što ljudi postaju svesni da njihova dela imaju uticaj na prirodu i svet. Nakon što je uvedena naplata plastičnih kesa shvatili smo njihove mane – najčešće ih koristimo jednokratno i potrebne su godine (stotine godina) da bi se razložile.

No, to ne znači da ovde trebalo da stanemo i da zanemarimo negativne strane ostalih materijala, štaviše moramo da nastavimo da primenjujemo nova saznanja i menjamo navike.

Potrebno je da problem sagledamo iz više uglova i da ga razumemo kako bismo mogli da se prilagodimo i polako menjamo okolinu. U daljem tekstu pronaći ćete mane i prednosti različitih materijala za izradu vrećica i savete kako da ih prilagodimo i iskoristimo prema našim potrebama i u našu korist.

Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor

Jesu li (i zašto) platnene kese loše?

Postoje tri faktora na koja moramo obratiti pažnju prilikom procenjivanja ekološke efikasnosti proizvoda – izbor materijala i način proizvodnje, vek upotrebe i brzina i stepen razgradnje.

Pa ukoliko kroz ove elemente posmatramo klasične, plastične vrećice možemo zaključiti da su – izrađene (najčešće) od polietilena velike gustine, prilikom izrade jedne kese u atmosferu se oslobodi oko 1,6kg ugljen dioksida i treba da prođu godine da bi se razgradile. Ukoliko bismo ove kese koristili više puta, za utrošene resurse dobili bismo više i teorijski bismo smanjili potrebu za proizvodnjom njihovih novih količina. Mana je što su ove kese slabe, odnosno sklone cepanju pa je im životni vek ograničen.

Papirni omoti i papirne vrećice se proizvode od drveća i biljnog materijala, a prilikom izrade jedne prosečne kesice u atmosferu se oslobodi oko 5,5kg ugljen dioksida. Slično plastičnim kesama i njihov životni vek najčešće nije dug jer se lako mogu pocepati. Prednost je brza i potpuna razgradnja.

Što se tiče tekstilnih vrećica mnogo zavisi od vrste materijala od kog su napravljene. Prilikom posmatranja standardnih pamučnih kesa, moramo uzeti u obzir proces uzgajanja pamuka koji je dugotrajan i zahtevan, pa se do samog kraja izrade ovakvih kesa proizvede preko 270kg ugljen dioksida. Metematika kaže da je potrebno da jednu pamučnu kesu koristimo više od 130 puta, kako bi negativni efekat proizvedenog ugljen dioksida moga da se izjednači sa onim koji nastane prilikom proizvodnje plastične kese. Dobra stvar je što je pamuk prirodan materijal i može da se razgradi u najvećoj meri tokom nekoliko meseci i ove vrećice su dugotrajne i izdržljive.

Sve ovo nas navodi na zaključak da najviše od nas zavisi koliko je štetan ili koristan neki proizvod. Najbolje bi bilo da koristimo stvari koje već posedujemo. Dakle, da maksimalno produžimo vek svakom artiklu pre nego što se odlučimo da ga odstranimo i pronađemo mu zamenu – pa čak i obične plastične kese možemo upotrebiti bar nekoliko puta.

Savetuje se da pri kupovini cegera ne preterujete sa količinama. Ovi proizvodi se sve više koriste pa samim tim i proizvode, pa je bitno da taj odnos bude svrsishodan i da se ne zloupotrebljava.

Obratite pažnju i ne materijale cegera. Ukoliko znate da ćete ga dugo koristiti, da je izdržljiv i kvalitetan onda možete, bez griže savesti, birati i one od pamučne tkanine, u suprotnom dajte prednost onim proizvedenim od poliestera i/ili plastičnih materijala koji su izdržljivi i dugotrajni, a za čiju proizvodnju štedimo prirodne resurse i proizvodimo manju količinu dodatnog ugljen dioksida. Ovakvi cegeri bi trebalo da su najdugovečniji i najizdržljiviji, pa će nas služiti godinama.

Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor

Kako još možemo da se bolje organizujemo i čuvamo planetu?

Postoji još rešenja koja mogu biti praktična i korisna za svakodnevnu upotrebu. Voštane krpice i vrećice mogu nam poslužiti za čuvanje voća i povrća u frižideru. Možemo ih koristiti duži vremenski period, prati i održavati.

Tu su i silikonske vrećice i poklopci koji su posebno zgodni za zamrzavanje i čuvanje hrane u frižideru i organizovanje kuhinje.

Naravno, u staklenim posudama možemo čuvati različite namirnice, a ovaj materijal se može reciklirati ili jednostavno nanovo koristiti.

Takođe, od starih stvari i materijala možemo da napravimo naše cegere i vrećice za pakovanje i čuvanje hrane. Ukoliko ste propustili članak u kome delimo ideje kako da iskoristite staru odeću i tkaninu – možete ga pronaći ovde, a ukoliko želite da vam odeća duže traje pogledajte najbolje savete za njeno održavanje i pranje ovde.

Složićemo se da su nam potrebne kese – za pakovanje i transport različitih proizvoda i materija. One su jednostavno, jeftino i brzo rešenje. Ali, da li je baš svakom od nas potrebno 10 različitih cegera, i da li svaka plastična kesa mora odmah da se baci?

Pozivamo vas da preispitate svoje navike, pratite nova saznanja i pronađete vama najadekvatniji način da im se prilagodite. Biće dovoljno da svako od nas samo malo više voli ovu planetu i prema njoj bude nežniji.

Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor Kese ili cegeri - kako napraviti najbolji izbor

OCENI Priču
Broj glasova: 3