Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako da vam novac ne diktira kvalitet života

Kako da vam novac ne diktira kvalitet života

Svima nam se desi da nas obuzmu negativne misli, da uplovimo u loše dane i da poredeći se sa drugima, ne nalazimo oko sebe mnogo za šta bi smo mogli da se uhvatimo da nas izvuče na svetlu i mirnu površinu. Razlozi mogu biti beskrajni i baš niko na svetu od njih ne može biti zaštićen.

Možda ste imali sreće pa su vaši problemi maleni i prolazni – poput kvara veš mašine ili frižidera, čišćenja ostataka pokvarene hrane i podizanja kredita za kupovinu novih uređaja ili pak čišćenja terase od komšiničinih rasutih dlaka po tek opranom vešu ili frustracije što ne možete da utičete na boju zidova u stanu koji iznajmljujete.

Razumljivo je da u ovakvim okolnostima, na trenutak izgubimo svest o lepotama koje nas okružuju i imamo osećaj da u našim životima fali glamura ili da su svi drugi srećniji od nas. Baš zato je važno da s vremena na vreme usporimo i vežbamo da se prema sebi odnosimo s poštovanjem. Jer kakav god problem da je u pitanju, vi ste veći i važniji od njega. Dešavaće se i rešavaćemo ih, dokle god smo i dalje tu, sigurni, zdravi i radi da se borimo da uživamo.

Prečesto zaboravljamo da su najlepše stvari besplatne i da od silne plastike, veštačkih boja i mirisa teže vidimo istinsku lepotu. Na pravom ste mestu ukoliko vam je potreban podsetnik kako da ugodite sebi, unesete dašak luksuza i osetite radost življenja ma u kakvom materijalnom položaju da se nalazite.

U daljem tekstu kako da u samo 5 koraka postanete glavna zvezda svoga života i uživate u glamuru sporog uživanja.

Kako da vam novac ne diktira kvalitet života

1. Prestanite da trošite pare na jeftine stvari:

Odlika ljudi koji sebe cene jeste da uvek stavljaju kvalitet iznad kvantiteta. Vaše teško stečene novce treba da trošite na ono što volite, na ono što je vredno i što će vam dugo trajati.

Ne dozvolite da vas povedu pojedine sulude akcije i sniženja. Ne rasipajte male količine novca na više različitih stvari sumnjivog kvaliteta koje vam nisu potrebne. Osmislite šta vam je neophodno, postavite prioritete i budite strpljivi dok ne dođete do cilja.

Odlaganjem kupovine, posebno većih i skupljih stvari daće vam vremena da razmislite koliko su vam one zaista neophodne. Ukoliko i nakon mesec dana imate potrebu za određenim novim uređajem, nameštajem ili krpicom, bićete sigurni da je vaša odluka promišljena i ispravna.

2. Istražujte umetnost i ulažite u obrazovanje:

No, da bi mogli da prepoznamo kvalitetne stvari potrebni su nam iskustvo i znanje.

Obrazovanje, čitanje, istraživanje različitih kultura i istorije, pomoći će nam da budemo mudriji, da znamo kad je vreme da se podignemo na prste i gledamo dalje i tražimo lepote. Pomoći će nam i da zanemarimo prividne šarene prepreke i obmane koje tako lako mogu da nam zaokupe svu pažnju i ukradu vreme.

Počastite sebe odlaskom u pozorište. Svetla pozornice, zaplet priče i energija koju će sa vama razmeniti glumci nadahnuće vas i pomoći da se osećati bogatije, uzvišenije i čarobno.

Upišite neki kurs, naučite da šijete, šminkate se ili govorite italijanski. Nova znanja doneće vam nove vidike, veštine i ljude. Nikad se ne zna u kom pravcu će nas sudbina usmeriti, ali svako znanje je korisno i čini nas bogatijim.

Kako da vam novac ne diktira kvalitet života Kako da vam novac ne diktira kvalitet života

3. Gradite iskustva:

Promenite ugao posmatranja i upustite se u avanture. Hrabro istražujte svet izvan vas i dajte šansu novim i drugačijim ljudima i iskustvima.

Pronađite način da posetite neko novo mesto. Prevoz, hotel i restoran mogu, ali i ne moraju da budu ekskluzivni da bi vaše putovanje bilo čarobno. Koncentrišite se na vaš odmor, na opuštanje, posmatranje meštana, običaja, prirode i arhitekture.

Upijajte i udišite nova iskustva. Njih vam niko ne može oduzeti.

4. Izborite se za sebe i uživajte u malim pobedama:

Uradite nešto lepo za sebe, počastite se lepim trenucima ili ih podelite sa dragim ljudima i potpunim neznancima.

Sigurna sam da vam se prečesto dešavalo da zbog trenutnih obaveza i stresnih situacija kažete sebi – kasnije ću. Za kasnije ostavljate piće sa drugaricama, za kasnije ostavljate masažu, za neka pogodnija vremena odlažete pregled kod lekara, a vreme nastavlja da teče sa vama zadovoljnim i ispunjenim ili umornim i rastrzanim.

Zato kradite vreme i u svoje rasporede postavite brigu o sebi kao prioritet. Odvedite sebe na najbolji sladoled u gradu. Obradujte sebe nekom kvalitetnom maskom za lice, organizujte opuštajući spa dan i odvojite mirne trenutke samo za uživanje.

Povremeno budite lenji i samo odmarajte u svom domu ispijajući kafu i sladeći se Domaćica keksićima.

Ne zaboravite ni svoju okolinu. Da biste se u potpunosti osećali ispunjeno morate sa drugima da delite te magične momente. Poklonite nekom bez posebnog razloga pozorišne karte, pomozite nekome bez zadrške samo zato što je život lep i kratak ili ugostite drage ljude i priredite im doček iz snova.

Kako da vam novac ne diktira kvalitet života

5. Birajte prijatelje:

Druženja nas obogaćuju, podstiču da učimo, budemo strpljivi i razmenjujemo iskustva. Ukoliko smo okruženi pravim prijateljima, imaćemo podršku da se razvijamo, da provodimo kvalitetno vreme, da se zajedno prisećamo zajedničkih dogodovština i radujemo životu.

Sa prijateljima naša radost biće veća, znanja bogatija i život zanimljiviji. Zato ih birajte pažljivo. Ne dozvolite da vaše dragoceno vreme trošite na ljude koji ga zloupotrebljavaju i ne cene.

Ukoliko vas pojedinci odvlače u smeru loših navika, stresa, nervoze i ne dozvoljavaju vam da se razvijate, vreme je da napravite promene. Razmislite koliko toga stavljate na kocku i šta sve propuštate trošeći vreme na ljude kojima vi niste važni, koji vas zloupotrebljavaju i koji vam kradu energiju.

Nikad nije kasno da upoznate nove ljude i steknete nova poznanstva. Okružite se ljudima velikog srca koji razumeju prave vrednosti i suštinu života i ne zaboravite da lagano upijate sve boje sveta.

OCENI Priču
Broj glasova: 22