Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako da oplemenite svoj radni kutak

Kako da oplemenite svoj radni kutak

Jedan od najbitnijih aspekata života jeste izbor zanimanja. Razlika u radu posla koji volimo i onog u kom mrzimo svaki trenutak proveden u njegovom obavljanju obeležiće sve sfere našeg bića.

Pre milion godina u okolini moga doma gradila se mala porodična kuća. Mi klinci iz kraja, obilazili smo gradilište i sprijateljili smo se sa majstorima. Jedan od njih do dana današnjeg nije ostao zaboravljen.

Kako da oplemenite svoj radni kutak

Ljubav i pažnja sa kojima je on postavljao cigle, jednu na drugu i nanosio malter je ravna magiji. Po najvećem suncu, u radničkom odelu, obliven znojem, stari majstor izgledao je baš kao moja majka dok pravi kolače. Koncentracija na najvišem nivou, mirna ruka i potpuna odvojenost od stvarnoga sveta.

Čista umetnost i poezija. Nanošenje slojeva, jedan na drugi kao da se radi o najfinijem kremu i čokoladi, a ne prašnjavim i grubim materijalima. Shvatila sam kasnije da sam prisustvovala nečem lepom, bitnom i retkom. Ovaj majstor bio je umetnik svog zanata, ostavio je utisak i postavio temelje jednoj od najbitnijih lekcija u života.

Do danas me raduje kada vidim savršeno sređenu radionicu, sa ljubavlju poslagan grubi alat i svaku kanticu na svom mestu. Krojački salon sa milion komada tkanine koji su poslagani i raspoređeni u savršenom balansu. Zubarske elemente raspoređene na tacni, čiste sterilne u dobre organizovane. Beskrajne registratore na policama knjigovodstvenih agencija, šarene i pod crtu postavljene.

Kako da oplemenite svoj radni kutak Kako da oplemenite svoj radni kutak

Knjižare sa beskrajnim brojem knjiga i radnike koji se snalaze u njihovoj beskonačnosti. Proizvode na policama marketa, poslagane tako da svaki zauzima pravo mesto. Kad god mogu pazim da ne pokvarim sklad. Obavezno se potrudim da popunim svaku rupu na polici kad izvučem proizvod sa nje.

Najvažnije je da volimo ono što radimo, da je koncentracija na poslu i da je radno mesto uredno i dobro organizovano. Dokle god je srce na mestu i strasno kuca, snaći ćemo se i po kiši i vetru. Zato je ovaj savetnik o tome kako da se oraganizujete da vam bude udobno, a manje o bojama, markama i lepoti radi reda.

Veliki broj nas je nakon proglašenja pandemije poslove preselio u domove. Obezbedili smo radne kutke, prilagodili se situaciji i videli da i ovakvim uslovima posao može da funkcioniše. Rad od kuće ima svoje prednosti i mane. U malim prostorima moramo da kuvamo, jedemo, odmaramo, zabavljamo se, imamo prostor za sebe i radimo. Zato je potrebno malo više truda oko opremanja i organizacije.

Na prvom mestu ipak mora biti udobnost. Ukoliko sedite dugo prioritet su kvalitetna radna stolica i osvetljenje. Srećom sve je više opcija stolica i fotelja koje mogu da se uklope u dnevne sobe i ispune funkcionalnost.

Kako da oplemenite svoj radni kutak Kako da oplemenite svoj radni kutak

Što se tiče osvetljenja ukoliko na možete da se pozicionirate u osvetljeni prostor, nabavite lampe.

Idealno bi bilo da prostor za rad bude samo za tu namenu. Kako bi smo lakše izvršavali zadatke i imali što manje distrakcija. U manjim domovima možemo da pomoću modularnog nameštaja i ukrasnih kutija da menjamo funkciju prostora.

Na lakše dostupna mesta postavite stvari koje vam trebaju često tokom rada. One koje ređe koristite postavite u donje fioke ili na malo teže dostupna mesta. Ukoliko imate mnogo kablova, žica i ostalih zapetljancija koje nikad ne izgledaju lepo, namenite im kutiju dovoljno veliku da ih u nju sakrijete iz videokruga.

Ja sam instalirala malu tablu, u koju zapisujem obaveze koje moram da izvršim u toku dana, nedelje i meseca. Uvek mi je pred očima i obožavam kad dođem do trenutka da mogu da ih precrtam.

Držite što manje stavri na stolu, trudite se da ne bude zatrpan i neuredan. Male posude koje su dekorativne, mogu biti zgodne da sakriju razne sitnice koj razbacane po stolu mogu delovati zbrkano i haotično. Takođe kutije i mali ukrasni registratori su mi se pokazali zgodni za organizaciju papirologije. Imam jednu za važna dokumenta, jednu za kućne stvari i posebnu za papire koje ću u nekom trenutku moći da bacim.

Kako da oplemenite svoj radni kutak Kako da oplemenite svoj radni kutak

Brojne su sitnice koje mogu da radno mesto učine toplijim i lepšim delom kuće. Slike, posteri, ramovi su neki od njih. Mogu lako da se menjaju, pa kad vam dosadi jedna postavka zamenite je nekom drugom. Ja se na taj način inspirišem i kreiram atmosferu koju želim da postignem i u svom radu.

Unesite i malo zelenila i prirode u radni kutak. Sobno cveće ili buketić u tamnijim prostorima podsetiće vas da je balans između odmora i rade jako bitan. Ukradite koji minut da se počastite zalogajima čokoladnih čajnih Domaćica keksića i obezbedite sebi dodatnu energiju za nove radne pobede.

OCENI Priču
Broj glasova: 11