Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

Žalimo se i tužimo često, i kukamo sa jednakom strašću o stvarima koje ne možemo, ali i onim koje imamo moć da menjamo. Loš nam je svet, loše mesto rođenja, loše godine… No kukali ili ne, isto nam se piše. Iz sopstvene kože ne možemo, a broj preostalih dana na ovoj planeti neće se povećavati.

Jedino rešenje jeste da damo sve od sebe da u miru i slozi uronimo u svaki dan koji se pruži pred nama. Da tražimo, čuvamo i mi sami stvaramo lepotu, da poštujemo prirodu i sa dragim ljudima negujemo uspomene. I, makar da pokušamo, da malim delima menjamo svet.

Ukoliko ne znate odakle biste krenuli sa promenama, odgovor je jednostavan – od pokušaja da postanete najbolja i najsrećnija verzija sebe. A, dok smo na putu da postignemo te velike promene, velike stvari i velika dela, možemo da korak po korak gradimo poznanstva, veze i poverenja, pa malo po malo nekog obradujemo i nasmejemo. U daljem tekstu pogledajte i kako.

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

1. Nabacite osmeh na lice:

Nabacite osmeh na lice dok šetate ulicama, dok žurite ili čekate u redovima. Osmesi su besplatni, a najlepši su ukras jednog grada. Možda baš vaš nekom ulepša dan.

2. Uredite svoju terasu i dom:

Terase su ogledalo grada i njegovih stanovnika. Prilika da zavirimo u tuđe domove i upoznamo ljude koji u njima žive. Ma koliko zgrada bila stara ili neinspirativnih boja, njeni stanovnici mogu da joj vrate sjaj, mladost i energiju. Uređene terase i bogate cvećem privlače poglede, izazivaju divljenja, podstiču na promene i šire optimizam.

Vodeći računa o svojim domovima, održavajući ih čistim, svežim, prijatnim i lepim, i mi sami osećaćemo se bolje.

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

3. Priteknite u pomoć komšiji:

Ukoliko vam se ukaže prilika da budete od koristi nekom od komšija ili sugrađana, iskoristite je. Pružite ruku i preuzmite deo tereta na sebe.

Pomozite najstarijim sugrađanima da se snađu u marketu, zajedno sa komšijom prenesite težak nameštaj, ponesite mališanima školske torbe ili trknite po užinu komšinici iz lokalnog frizerskog salona.

A, one najbliže i najdraže sugrađane obradujte kutijom Domaćica keksa. Pa zajedno uživajte u prijateljskim susretima u čavrljanjima, gradite i stvarajte veze.

Malim gestom možete ulepšati nekom dan i omogućiti da pozitivna energija prostruji vašim gradom.

4. Čuvajte i ulepšajte svoju zgradu, dvorište, okolinu:

Ukoliko oko vaše kuće ili zgrade postoji zajednička zelena površina pokrenite inicijativu za njeno uređenje ili se priključite komšijama koje ih održavaju. Možete se i porodično organizovati i zasaditi sa decom omiljeno cveće, pa posmatrati kako raste i napreduje.

Ne smemo da zaboravimo da su biljke te koje nam obezbeđuju život i čine ga bogatijim. Zato je svaka mala zelena površina važna, a njihovim uređenjem grad će biti čistiji, pitomiji i plemenitiji.

Ne zaboravite ni na zajedničke prostorije. Trudite se da budete uredni, da ne pravite nered i ne ostavljate smeće. A, ukoliko ima prostora, pokušajte da ukrasite zajedničke hodnike – iznesite cveće, postavite stolicu koju više ne koristite na više spratove ili dodajte časopise, novine, knjige…

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

5. Kupujte od malih proizvođača, podržite porodične biznise i dajte prednost domaćim proizvodima:

Kad god ste u prilici podržite domaće, male proizvođače i porodične biznise. Ovim postupkom čuvamo našu sredinu i ulažemo u razvoj zajednice.

Pomozite ljudima oko sebe da ostvare svoje snove tako što ćete da im date priliku i probati njihove proizvode.

6. Uključite se u zajedničke projekte:

Pratite dešavanja u vašoj okolini i budite slobodni da im se pridružite i aktivno u njima učestvujete. U mnogim komšilucima periodično se organizuju humanitarne aktivnosti.

Pomoć može da bude različita, onoliko koliko nam obaveze i prilike dozvole – doniranjem novčanih sredstava, prosleđivanjem stvari koje nama više ne služe, a drugima mogu da reše probleme, podelom i širenjem apela, obaveštenja i poziva za pomoć ili stavljanjem naših talenata na raspolaganje zajednici.

Neki od nas će komšiji pomoći da zemni gumu, drugi će onima u neprilici svake godine oštrikati i poklonite šal i čarape, treći će prosledite kolica za decu svojim prijateljima, a svi zajedno ćemo da svet učinimo bezbednijim i lepšim mestom.

Kako da našu okolinu učinimo boljim mestom za život

7. Usvojite napuštenog ljubimca:

Ukoliko razmišljate da proširite porodicu i u svoj dom uselite nove ljubimce razmotrite prvo udomljavanje životinja iz azila i pružite im novu šansu.

Imate priliku da svoj život učinite bogatijim i lepšim, da udahnete život jednom napuštenom stvorenju i da ispravite nepravdu sa kojom se suočila, pa da u svet oslobodite malo više ljubavi, nade i sigurnosti.

8. Borite se za prirodu:

Za kraj, sve naše kuće, zgrade, šoping centri, beton i cigle ništa nam ne vrede ukoliko nemamo bezbedan dom pod zvezdama, čiste reke, čist vazduh i hranu.

Zato, najvažnija naša aktivnost mora da bude usmerena ka očuvanju prirode, smanjenu korišćenja prirodnih resursa, smanjenju stvaranja otpada, poštovanju stvari koje posedujemo i učenju kako da smanjimo aktivnosti koje štete okolini.

OCENI Priču
Broj glasova: 4