Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti

Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti

Krambl je kolač poznat po kombinaciji prhkog testa, kremastog voćnog fila i sloja hrskavih sastojaka. Voljen je zbog povezivanja svih ovih slojeva različite strukture, sočnog i bogatog ukusa. Ovakvi lagani deserti vraćaju nas u detinjstvo i motivišu da ih spremamo za naše najmilije kako bi nastavili održavanje tradicije.

Ovaj kolač možete da spremate sa različitim sezonskim voćem ili njihovim kombinacijama, a tokom zimskih meseci možemo koristiti pekmez, zamrznuto ili konzervirano voće. Ipak, najlepši je tokom letnjih meseci kada je voće u punoj snazi i kada možemo maksimalno da u njemu uživamo.

Mi smo se ovog puta odlučili na malo izmenjenu varijanta, ali obećavamo, jednako ukusnu. Za gornji, hrskavi sloj koristili smo jednostavno izmrvljene Domaćica keksiće i tako skratili pripremu.

Topao kolač se obično služi sa kuglom sladoleda, što dodatno budi čula i upotpunjuje ukuse. Posebno tokom letnjih meseci, preporučujemo da se posluži sa sladoledom od vanile.

Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti

Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti

Hrskavi biskvit sa kajsijama koji će vas oduševiti

Sastojci:

Kora:

 

  • 170g brašna
  • 80g putera
  • 50g šećera
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica soli

 

Fil:

 

  • 500g svežih kajsija
  • 50g šećera
  • Sok jednog limuna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 kašika palente

 

Hrskavi sloj:

 

  • 1 kutija Domaćica tarta sa kajsijama
  • 1 kutija Domaćica keksića po želji

Priprema:

Pripremite posudu za pečenje od oko 20x30cm ili prečnika oko 25cm, i obložite je pek papirom. Rernu zagrejte na 180ºC.

U veću posudu za mešanje dodajte brašno i rashlađen maslac nasečen na sitne komadiće. Rukama omekšajte maslac i umešajte ga u brašno dok ne nastane rastresita smesa. Za ovaj korak možete koristiti i blender/procesor, ali vodite računa da smeša ostane rastresita i prhka i da ne dobije previše kremastu strukturu. Smesi zatim dodajte kašičicu soli, šećer i mleko, pa je pažljivo ujednačite.

Rasporedite testo na dno posude za pečenje. Dnom čaše ili poleđinom kašike ga utisnite i oblikujte. Smestite posudu za pečenje u rernu i pecite testo oko 5 minuta. Nakon ovog vremena izvadite ga iz rerne i ostavite 5 minuta da se prohladi. Testo je potrebno samo delimično zapeći, kako bi održalo čvrstu strukturu, upijalo manje sokova i ostalo prhko nakon dodavanja voća.

Operite i prepolovite kajsije na pola ili četvrtine. Uklonite koštice. Ukoliko želite možete ukloniti i njihovu koru. Pomešajte ih sa potrebnom količinom šećera, sokom od limuna i cimeta, ili začinima po želji. Po površini testa možete prvo posuti kašiku palente kako bi upila višak sokova koje će voće osloboditi, a zatim rasporedite i voće na površinu kratko zapečenog i prohlađenog testa.

Kolač stavite u rernu. Pecite ga oko 35 minuta na 180ºC.

Za to vreme u blenderu usitnite Domaćica keks i, kad kolač bude pečen, pospite ga po površini.

Topao kolač možete služiti sa sladoledom od vanile. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 4