Krambl je kolač poznat po kombinaciji prhkog testa, kremastog voćnog fila i sloja hrskavih sastojaka. Voljen je zbog povezivanja svih ovih slojeva različite strukture, sočnog i bogatog ukusa. Ovakvi lagani deserti vraćaju nas u detinjstvo i motivišu da ih spremamo za naše najmilije kako bi nastavili održavanje tradicije.
Ovaj kolač možete da spremate sa različitim sezonskim voćem ili njihovim kombinacijama, a tokom zimskih meseci možemo koristiti pekmez, zamrznuto ili konzervirano voće. Ipak, najlepši je tokom letnjih meseci kada je voće u punoj snazi i kada možemo maksimalno da u njemu uživamo.
Mi smo se ovog puta odlučili na malo izmenjenu varijanta, ali obećavamo, jednako ukusnu. Za gornji, hrskavi sloj koristili smo jednostavno izmrvljene Domaćica keksiće i tako skratili pripremu.
Topao kolač se obično služi sa kuglom sladoleda, što dodatno budi čula i upotpunjuje ukuse. Posebno tokom letnjih meseci, preporučujemo da se posluži sa sladoledom od vanile.
Kora:
Fil:
Hrskavi sloj:
Pripremite posudu za pečenje od oko 20x30cm ili prečnika oko 25cm, i obložite je pek papirom. Rernu zagrejte na 180ºC.
U veću posudu za mešanje dodajte brašno i rashlađen maslac nasečen na sitne komadiće. Rukama omekšajte maslac i umešajte ga u brašno dok ne nastane rastresita smesa. Za ovaj korak možete koristiti i blender/procesor, ali vodite računa da smeša ostane rastresita i prhka i da ne dobije previše kremastu strukturu. Smesi zatim dodajte kašičicu soli, šećer i mleko, pa je pažljivo ujednačite.
Rasporedite testo na dno posude za pečenje. Dnom čaše ili poleđinom kašike ga utisnite i oblikujte. Smestite posudu za pečenje u rernu i pecite testo oko 5 minuta. Nakon ovog vremena izvadite ga iz rerne i ostavite 5 minuta da se prohladi. Testo je potrebno samo delimično zapeći, kako bi održalo čvrstu strukturu, upijalo manje sokova i ostalo prhko nakon dodavanja voća.
Operite i prepolovite kajsije na pola ili četvrtine. Uklonite koštice. Ukoliko želite možete ukloniti i njihovu koru. Pomešajte ih sa potrebnom količinom šećera, sokom od limuna i cimeta, ili začinima po želji. Po površini testa možete prvo posuti kašiku palente kako bi upila višak sokova koje će voće osloboditi, a zatim rasporedite i voće na površinu kratko zapečenog i prohlađenog testa.
Kolač stavite u rernu. Pecite ga oko 35 minuta na 180ºC.
Za to vreme u blenderu usitnite Domaćica keks i, kad kolač bude pečen, pospite ga po površini.
Topao kolač možete služiti sa sladoledom od vanile. Prijatno!