Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

Zima je godišnje doba koje nas tera da najviše maštamo. Postoji nešto u mraku, odsjaju svetlosti, hladnoći koja pokreće krv, prazničnoj atmosferi i spokojstvu zbog topline doma, što nas tera da više razmišljamo, zamišljamo i preispitujemo odluke. Pruža nam se prilika za ispravku grešaka, nove početke i puteve.

Mnogi će pomisliti na svet izvan nas, na državu, planetu i prirodu. Poželeće da više vremena provode na otvorenom i da svojim delovanjem sačuvaju lepote oko sebe kako bi buduća pokoljenja imala jednaku šansu.

Kićenje doma, izbor ukrasa i proslava zimskih praznika pravo su vreme da malim promenama postanemo zadovoljniji sobom i pokrenemo lepe stvari u svom okruženju. Većina nas uživa u poklonima, svečanostima, bojama i onoj, i dalje prisutnoj, plemenitoj atmosferi međusobnog pomaganja, razumevanja i drugarskog stiska ruku. A, ako smo malo i zalutali ili vidimo slabije, vreme je da razgrnemo po koji sloj plastike, šljokica i đinđuva i potražimo prizor koji će nam se svideti. Promena kreće sa nama, a i prirodi će se dopasti.

Mi vam želimo da provedete predstojeće praznike u miru i ljubavi. Da uživate prvo u svojoj koži, a zatim i sa najvoljenijima. Opustite se i radujte svetu oko sebe. A, ukoliko želite da već pred kraj godine pokrenete promene pogledajte naše savete kako da najbolje od prazničnih običaja prilagodite održivom načinu života.

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

  •  Plastična ili prava jelka?

Nabavka prave jelke u odnosu na kupovinu plastične, bilo bi bolje održivo rešenje. Obratite pažnju gde je nabavljate. Birajte lokalne uzgajivače i državna preduzeća koji planski sade i umnožavaju sadnice. Čupanje i nasumična seča šumskih stabala je najgora moguća opcija i nadamo se u današnje vreme svedena na pojedinačne incidente.

Idealno bi bili da jelka ima busen. One mogu da budu u saksiji i da se koriste sve dok ih ne prerastu, a zatim ih možemo preneti i presaditi u prirodu.

Mnogi od nas zbog prostora i uslova života moraju da se opredele za veštačke jelke. Ukoliko već imate staru plastičnu jelku najbolje da je zadržite i maksimalno joj produžite život. Ako se spremate za kupovinu nove, obratite pažnju od čega su izrađene. Birajte materijala koji se mogu reciklirati, metal, drvo, a izbegavajte PVC vrstu plastike.

  •  Da li nam je potrebna jelka?

Sve češće se mogu naći i alternativne ukrasne imitacije jelki, koje su izrađene od održivih materijala, zauzimaju malo mesta i mogu dugo trajati.

Jedna od opcija je i da umesto klasične jelke okitite sobne biljke ili pronađete suve grančice u prirodi i njih iskoristite za dekoraciju.

  •  Koje svećice izabrati?

Jedan od najpopularnijih i najveselijih novogodišnjih ukrasa jesu raznobojne svećice.

Kako bismo smanjili potrošnju električne energije umesto klasičnih svetala treba da damo prednost LED rasveti koja troši i do 80% manje energije.

Obratite pažnju i na lampice koje imaju ugrađene tajmere. Pomoću njih možete kontrolisati vremenske intervale osvetljavanja.

Odlična alternativa za spoljašnju rasvetu su i solarne lampice koje koriste sunčevu energiju.

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

  •  Investirajte u večne ukrase

Preplavljeni smo jeftinom plastičnom dekoracijom koja nema dug vek trajanja, za čiju izradu se koriste toksični materijali i koja na mnogobrojne načine doprinosi zagađenju. Zato je bitno da svako od nas obrati pažnju na materijale izrade i poreklo dekoracije.

Kupovinom ukrasa koji potiču od lokalnih kreativaca jačamo našu ekonomiju, pomažemo ostvarenju nečijih snova i, najbitnije čuvamo prirodu.

Veliki je izbor ukrasa izrađenih od komada drveta, slame, bambusa, tkanine, stakla i drugih održivih materijala. Započnite tradiciju skupljanja dugovečnih, vama lepih i posebnih predmeta.

Posetite buvlje pijace, učestvujte u razmenama i čuvajte one najdraže da bi vam što duže trajali.

Deo ukrasa možete da napravite u saradnji sa celom porodicom. Uživajte u zajedničkom vremenu i aktivnostima.

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

  •  Prirodna dekoracija

Organizujte porodične izlete i uživajte u čarima i plodovima prirode. Sakupite šišarke, suve grančice ili komade drveta. Osmislite kako da napravite svoju dekoraciju i odvojite vreme za druženje. Stvorićete nove uspomene i steći nove veštine.

  •  Izbor i pakovanje poklona

Birajte poklone koji će prenositi ideju o očuvanju životne sredine i vodite računa o njihovom pakovanju. Ukoliko možete birajte materijale koji se mogu reciklirati ili ponovo upotrebljavati. Kad odmotate svoje poklone, sačuvajte ukrasni papir i iskoristite ga za neke druge paketiće i projekte.

Možete iskoristiti i kuhinjske krpe, marame ili druge komade tkanine za pakovanje. Birajte one sa novogodišnjim motivima ili ih sami iscrtajte i ukrasite. Poklon će biti još korisniji, a planeta zadovoljnija.

  •  Ne preterujte sa hranom

Isplanirajte svoje praznične obroke. Vreme je da budu bogati i raznovrsni. Počastite se omiljenim poslasticama. Uvek možete da se oslonite na naša Domaćica čajna peciva, bilo da su vam potrebni za recepte ili za brzu dekoraciju trpeze. Uvek će biti verni drug u kuhinji.

Ukoliko posvetimo vreme planiranju obroka troškove ćemo držati pod kontrolom, manje namirnica ćemo bacati i samim tim trošiti manje prirodnih resursa.

  •  Kupujte lokalno

Kao i sa ukrasima, poklone i hranu kupujte kod lokalnih prodavaca i nagradite njihov vredan i naporan rad. Ispunite nečije želje i pomozite da se magija praznika prenosi dalje.

Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma Ekološko pakovanje poklona i ukrašavanje doma

OCENI Priču
Broj glasova: 6