Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami

Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami

Nove kreme, parfeme, šminku, mleka i putere za telo kupujemo u velikim količinama. Većina nas ima pune police proizvoda koji su nas privukli šarenom ambalažom i zavodljivim mirisom. No, na žalost, premalo razmišljamo o poreklu tih preparata, efektima koje sve te silne flaše delimično iskorišćenih pomada imaju na prirodnu sredinu. Teško je i gotovo nemoguće u potpunosti izbeći njihovu upotrebu, ali uvek možemo da pravimo kvalitetnije izbore.

Bitno je da kad god ste u prilici proverite sastav preparata koje kupujete. Dajte prednost kompanijama koje vode računa o poreklu supstanci i trude se da koriste prirodne materije i primenjuju metode koje štede energiju i minimalno štete okolini. Smanjite nepotrebna pakovanja i dodatne ambalaže kojima se kozmetička industrija posebno ističe i koje u najvećem slučaju nemaju nikakvu drugu ulogu osim estetske.

Možemo na čistije putovanje krenuti od malih domaćih proizvođača, pa polako i postepeno preći na sopstvene frižidere i ostave. Pronađite i isprobajte recepte za pripremu kozmetičkih proizvoda, koje svi volimo i često koristimo. Pomoći će vam u nezi kože i održavanju higijene, ali i doprineti smanjenu upotrebe već gotovih industrijskih kozmetičkih preparata.

Domaći kozmetički proizvodi su odličan način da uštedimo, da kontrolišemo šta nanosimo na svoje telo, ali i da podstaknemo promene u našoj sredini, smanjimo gomilanje otpada, trošenje energije i rasipanje resursa. Potrebno je da se odvažimo, napravimo plan i smućkamo ih. Pa potom možemo da otvorimo kutiju Domaćica keksića i prepustimo se uživanju u prirodnim mirisima i nezi našeg tela.

Naravno, ne zaboravite da budete i oprezni prilikom isprobavanja novih kozmetičkih kombinacija. Testirajte efekte na manjem delu kože kako bi proverili da nemate alergiju na neki od sastojaka. Vodite računa o higijeni posuđa prilikom izrade i načinu čuvanja vaših preparata, budući da imaju znatno kraći rok upotrebe jer ne sadrže snažne konzervanse. Preporuka je da pravite manje količine i čuvate ih na tamnom i hladnom mestu.

Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami

1. Puter za telo:

Potrebno za 50g:

 • 25g nerafinisanog šija putera
 • 25g hladno ceđenog biljnog ulja po izboru
 • 1/2 kašičice kukuruznog skroba
 • 10 kapi vitamina E
 • 2-3 kapi etarskog ulja po izboru

Priprema:

U veću šerpu naspite vodu. U nju potom postavite manju posudu u kojoj ćete zagrevati vaše supstance. Dakle, prvo odmerite željenu količinu šija putera i stavite ga da se zagreva na srednjoj temperaturi. Kada se supstanca otopi skinite je sa grejnog tela, dodajte joj potrebnu, odmerenu, količinu željenog ulja.

Smeša promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi da se rashladi.

Potom dodajte ostale sastojke i koristeći mikser dobro je umešajte. Krajnji rezultat biće vazdušasta, gusta i dobro razmaziva smesa.

Šija puter se topi na temperaturi od 35 do 40ºC, pa nema potrebe da ga zagrevamo na izuzetno visokim temperaturama. Izbegavanjem izlaganja visokim temperaturama sačuvaćemo njegovu strukturu i efikasnost.

Bitno je napomenuti i da spakujete mast u teglice tako da je ravnomerno rasporedite da između slojeva ne ostaje vazduh.

Zavisno od toga za koje ulje se odlučimo krema će imate različite efekte nege na našu kožu. Ukoliko nameravate da je koristite i kao kremu za lice, birajte ulja sa najnižim komedogenim vrednostima. Bademovo ulje i ulje semenki grožđa spadaju u izuzetno pogodne supstance za nanošenje na lice (komedogena vrednosti je 0). Ukoliko upotrebite recimo maslinovo ili popularno kokosovo ulje koristite preparat za mazanje na telo i ruke.

Kukuruzni skrob ima ulogu upijanja masne faze i njegovom primenom balansiramo efekat masnoće koji ostaje nakon nanošenja kreme na kožu.

Vitamin E koristimo zbog njegovih antioksidativnih efekata pomoću kojih štiti puter i produžava mu rok trajanja.

Etarsko ulje dodajemo za popravak mirisa.

Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami

2. Piling za telo sa kafom:

Potrebno:

 • 1 kašika samlevene kafe ili soć od kuvane domaće kafe
 • 1/2 kašike šećera
 • 2 kašičice otopljenog kokosovog ulja

Priprema:

Sve sastojke sjedinite i dobro promešajte. Spakujte u ambalažu sa poklopcem i koristite tokom tuširanja. Preporučuje se upotreba po potrebi.

U ovom preparatu čestice šećera i kafe imaju mehaničku ulogu uklanjanja površinskog sloja odamrle kože. Kokosovo ulje je tu da nam olakša nanošenje, učini ga prijatnijim i omogući da se proizvod zadrži na koži.

3. Rumenilo:

Potrebno:

 • 1 kašičica šija putera
 • 1/2 kašičice praha cvekle, možete ga i sami napraviti
 • 1/2 kašičice kakao praha

Priprema:

Mešanjem praha od cvekle i kakaoa možete da dobijete željenu nijansu.

Ovu mešavinu možete koristiti u ovako praškastom obliku, jednostavnim nanošenjem pomoću četkice ili možete da manju količinu praha dobro pomešate sa uljem ili otopljenim šija puterom.

4. Dezodorans:

Potrebno:

 • 31.5g šija putera
 • 4g kokosovog ulja ili maslinovog ulja
 • 0,5g sode bikarbone ili ukoliko imate iritaciju od ove supstance zamenite je istom količinom magnezijum hidroksida
 • 15g kukuruznog skroba
 • 10 kapi etarskog ulja po želji

Priprema:

U veću posudu naspite vodu i u nju postavite manju u kojoj ćete zagrevati vaše supstance. Dakle, prvo odmerite željenu količinu šija putera i stavite ga da se zagreva na srednjoj temperaturi. Kada supstanca krene da se topi, dodajte joj potrebnu količinu izabranog ulja i zagrevajte uz mešanje dok ne dobijete tečnu, ujednačenu smešu.

Nakon toga uklonite smešu sa grejnog tela, dozvolite joj malo da se prohladi pa dodajte i ostale sastojke. Sve dobro izmešajte i prebacite u odgovarajuću ambalažu. Nakon hlađenja preparat će biti čvrste konzistencije, ali bi trebalo lako da se topi pod dejstvom toplote tela. Nanosite ga prstima.

U ovom preparatu soda bikarbona je supstanca koje će umanjiti neprijatne mirise od znoja i razvoj bakterija.

Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami Ekološki kozmetički proizvodi koje lako možete napraviti sami

5. Domaća pasta za zube:

Domaća pasta sadrži prirodne sastojke, ali u svom sastavu nema nezamenljive fluoride koji imaju važnu ulogu u borbi protiv karijesa. Zato budite oprezni i koristite je samo povremeno.

Potrebno:

 • 1/2 kašike sode bikarbone
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2-3 kapi esencijalnog ulja mente
 • 1/2 kašičice ksalitola – brezinog šećera

Priprema:

Odmerite sve potrebne sastojke u posudu za mešanje i dobro ih sjedinite. Preparat prebacite u manju staklenu posudu sa poklopcem. Pre upotrebe, nanesite manju količinu paste na četkicu. Dobro istrljajte zube i isperite.

6. Grožđana mast:

Potrebno:

 • 10g pčelinjeg voska
 • 18g kokosovog ulja
 • 2g bademovog ulja (ili ulje po vašem izboru)
 • 1 kap etarskog ulja po želji

Priprema:

Prvo odmerite pčelinji vosak. Možete u širu posudu nasuti vodu i zagrevati, a u nju postaviti manju posudu sa voskom. Otopite vosak uz mešenje, kašičicom. Potom mu dodajte kokosovo ulje i mešajte dok se obe supstance ne otope. Skinite sa šporeta i nastavaite mešanje. Dodajte ulje. Na samom kraju kad se smesa malo prohladi dodajte etarsko ulje pa opet promešajte. Smesu tako još toplu prebacite u pripremljenu ambalažu. Ostavite da se ohladi.

OCENI Priču
Broj glasova: 10