Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa

Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa

Ne znam kakva je situacija kod vas, ali za mene čokolada uvek znači sreću. Bilo da se slavi, obeležavaju posebne prilike ili pronalaze izlazi iz depresivnih epizoda, čokolada uvek legne na dušu i izravna nesavršenosti, podmaže gde škripi, a često i pljesne uviđavni energetski šamar. Dovoljno da se priberem i vratim u malo slađu realnost.

Još od vrtića, pa preko fakultetskih kantina, i državni školski sistem trudio se da nas počasti i obraduje sa malo čokoladne magije smešane u vidu pudinga i upakovane u inoks šolje. Bio je to jedini desert iz velikih kantina kojem sam se radovala.

Priznajem da sam kasnije, kad sam samostalno zakoračila u kuhinju, otkrila da to može i mnogo bilje i ukusnije da se pripremi i kombinuje. Pa se tako i ovaj recept pred vama, našao i dugo održao na mom meniju.

I da se razumemo, je lično neću odbiti ni jedan, ali onaj sa domaćim jajima i kravljim mlekom je ipak za nijansu ispred svih – savršeno kremast, pihtijast, sočan i koliko treba čokoladan. A, dobri stari Domaćica keks dodaće nam još jednu notu nostalgije i ukusa. Taman da krene da hrska i sladi i sreću učini spektakularnom. Dakle, baš takav – spektakularan recept je pred vama. Pripremite ga da zasladite sebi dane, protresete energetske depoe i vratite se u detinjstvo. Uživajte i prijatno!

Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa

Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa

Domaći puding od čokolade i Domaćica keksa

Sastojci:

  • 50g šećera
  • 30g gustina
  • 2 žumanca
  • 650ml mleka
  • Prstohvat soli
  • 100g čokolade
  • 250g višanja
  • 1 kutija Domaćica keksa

Priprema:

U dublju posudu za kuvanje odmerite šećer i umešajte ga sa jajima. Dodajte i gustin i prstohvat soli. Pomešajte sastojke.

Smesi, uz konstantno mešanje žicom za mućenje, dodajte deo po deo mleka. Na kraju treba da dobijemo ujednačenu mešavinu, bez grudvica.

Posudu za kuvanje zatim zagrevajte na nižoj temperaturi, uz mešanje. Nakon desetak minuta, kada polako krene de se zgušnjava, intenzivirajte mešanje. Zagrevanje bi trebalo da traje, sve dok ne postignemo željenu gustinu pudinga. Nakon što se smesa zgusne ugasite ringlu, i dodajte izlomljenu čokoladu pa mešajte sve dok se ne otopi.

Domaćica keks možete usitniti u blenderu ili, ako želite krupnije komade, smestiti ga u plastičnu kesu i oklagijom blago usitniti.

Desert poslužite u staklenoj čaši. Na dno možete staviti jedan sloj Domaćica keksa, zatim preko njega puding od čokolade pa na površinu dodajte ostatak komadića.

Ukoliko želite da dekorišete čaše čokoladom, otopite oko 20g čokolade i dodajte joj 1 kašičicu kokosovog ulja. Čokoladu rasporedite na aluminijumskoj podlozi i obod čaše umočite u mešavinu. Na kraju dodajte još i mrvice Domaćica keksa.

Puding možete poslužiti i sa malo svežih višanja, ukoliko volite kiselo – slatke ukuse. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 4