Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Domaće кrofne

Domaće krofne

Te male sitnice koje dragi ljudi učine za vas, umeju da se utkaju duboku pod kožu i srca i da vas obeleže i oblikuju kao čoveka. Moja baka Dušanka isplela je mnoge poučne lekcije i predivne momente oko mog života.

Za sve tri svoje unuke, precizno je znala šta koja najviše voli, čemu se raduje i o čemu sanja. Poštovala je naše različite izbore, želje i puteve. Kada sam dobila dobru ocenu, položila prvi ispit ili dobila prvi posao, ona je bila prva osoba sa kojom sam delila svoje najuzbudljivije životne trenutke. Bila je i najmekše rame za plakanje i u teškim trenucima sunce koje greje.

Domaće krofne

Kod nje između ostalog obožavam, što ček i sada kada je napunila 90 godina, a ja davno prošla sve pubertetske bubice, sebično neguje svaku našu malu tradiciju i ritual.

Od nas tri unuke, ja sam bila ono dete koje je najviše volelo slatkiše i baka je to dobro znala. Krofne su bile moja omiljena poslastica. Da li zato što ih je ona sa toliko ljubavi spremala ili zato što smo ih uvek jele zajedno umakajući u onaj njen specijalni džem od kajsija, ali nije bilo srećnijeg deteta od mene kada osetim njihov miris i zvuk vrelog ulja i testa kako krcka. Bilo je slučajeva da svratim kod nje izmorena i gladna, daleko iza ponoći no ona bi i tad bila budna i u pripravnosti i spremna da me razveseli krofnicama.

Radujem se svakoj poseti i jedva čekam da na stolu zateknem krofne, posudicu sa džemom i njene mile, izmorene ruke.

Kao dete sam bila srećna što ću da klopam najdraže zalogaje, kao tinejdžerka gledala sam na njih povremeno ravnodušno. Sada kao odrasla, samostalna žena svaki put kada vidim bakine krofne, osećam neverovatnu zahvalnost što je imam u svom životu. Naučila me je da cenim i volim svoje najmilije, da uvek čuvam naše male tradicije i svojim postupcima im vraćam osmehe na lica.

Recept za baka Dušankine krofnice vas čeka u nastavku. Zagrejte ulje, okupite porodicu i prijatelje i stvarajte vaše male rituale za koje sam sigurna da će mnogim mališanima ulepšati odrastanje, a posle i život.

Domaće krofne Domaće krofne

Domaće krofne

Sastojci:

  • 500g mekog brašna T-400
  • 20g svežeg kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 30g šećera
  • narendana kora jednog limuna
  • 250ml mlakog mleka
  • 2 žumanca
  • 50g maslac sobne temperature
  • ulje za prženje

Priprema:

U 50ml mlakog mleka rastvoriti kvasac i dodati jednu kašiku brašna i jednu kašiku šećera. Ostaviti oko 10 minuta da kvasac nadođe.

U posudu odmeriti potrebno brašno i dodati mu so.

U veću posudu dodati preostalo mleko, žumanca, šećer, maslac i koricu limuna, pa umešati sve sastojke. Kad se smesa sjedini dodati nadošli kvasac, potom opet lagano umešati. Zatim postepeno dodavati brašno, uz stalno mešanje.

Testo premesiti dok ne postane glatko, pa ga ostaviti oko jedan sat na sobnoj temperaturi da nadolazi. Posudu prekriti krpom.

Naraslo testo razvući oklagijom na debljinu od oko 1cm, pa pobrašnjanom modlom za krofne ili čašom isecati oblik krofni.

Krofne posložiti na krpu i ostaviti da odstoje prekrivene još oko 30 minuta. Nakon ovog vremena, svaku krofnu okrenuti i ostaviti da odmara još oko 30 minuta.

Krofne peći u vrelom ulju po 1 do 2 minuta sa jedne strane u poklopljenoj šerpi. Nakon isteka ovog vremena, otklopiti šerpu, prevrnuti krofne i nastaviti prženje još 1 do 2 minuta u otklopljenoj šerpi.

Krofne spuštati u vrelo ulje tako da se gornja strana odstajalih krofni prva spušta prema dnu.

Pečene krofne vaditi na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.

Posuti ih šećerom u prahu po želji i služiti uz džem po izboru.

OCENI Priču
Broj glasova: 29