Prava, domaća supa okrepiće telo i vratiti nam snagu. Pripremljena rukama veštih domaćica koje su život posvetile brizi za svoje najmilije ukućane sadrži onaj poseban, jedinstven i čarobni sastojak koji joj daje magična svojstva i koji predstavlja esenciju ljubavi i nežnosti.
Tajna dobre domaće supe je nesumnjivo ljubav. Kroz istoriju porodični ručkovi su počinjali upravo ovim jelom. Zacementirano je u našoj tradiciji i genima da obrok sa supom znači okrepljenje, jačanje duha i tela i sigurnost da imamo nekog ko nam čuva leđa i brine za nas na ovoj planeti.
Današnji brzi stil života, u kom sve više jedemo sa nogu ili preskačemo obroke na uštrb zdravlja, još nas više tera da cenimo toplu, kuvanu hranu.
Jedno od rešenja jeste da na vreme isplaniramo nedeljne ručkove i da pripremimo veće količine hrane. Deo možemo odmah da iskoristimo, a ostatak da skladištimo na odgovarajući način i koristimo kad nam obaveze ne dozvoljavaju da kuvamo i spremamo.
Srećom, supa je idealna da se nakon kuvanja, poptuno procedi i ohladi. Spakujte je u staklene ili plastične posude i zamrznite. Zgodno je i prebaciti deo u veće posude za led i tako ih odložiti u zamrzivač.
Pre upotrebe odmrznite supu i zakuvajte sa rezancima. Male kocke možemo koristiti za spremanje jela u kojima nam je potreban dodatak tečnosti i ukusa, poput pilava, drugih jela od pirinča, žitarica i mesa.
Kao recept delimo domaću supu sa pilećim mesom. Biljni začini i povrće su ti koji će joj dati ukus, a kuvano meso možete nakon kuvanja izvaditi i zapeći ili koristiti posluženo sa pire krompirom i sosom od paradajza.
Nadamo se da ćete uživati i obradovati svoje najmilije sa tanjirom tople domaće supice.
U veću šerpu sipati oko 2l hladne vode. Ukoliko želite da pripremite veće količine koristite lonac i poduplajte sastojke.
Ukoliko još uvek imate šporet sa standardnim ringlama, iskoristite kolutove crnog luka i prepecite ih sa obe strane dok ne potamne i ne dobiju prijatan miris.
Povrće očistiti i usitniti pa ubaciti u lonac. Dodati i meso (u komadu ili usitnjeno). Supu zatim začiniti dodatkom soli i bibera.
Kuvati na laganoj vatri dok ne provri, oko 1 sat.
Kada počne da vri pokupiti penu sa vrha i smanjiti temperaturu kuvanja. Dodati biljni začin i ostaviti da se kuva i lagano vri.
Nakon što se meso skuva deo možete poslužiti u supi, a deo izvaditi i služiti zasebno.
Po želji ostatak supe možete procediti i izdvojiti komade povrća. Ostatak ostaviti da provri i dodati rezance. Kuvati dok testo ne omekša.
Supu možete poslužiti sa dodatkom svežeg peršuna i mirođije.