Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci

Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci

Prava, domaća supa okrepiće telo i vratiti nam snagu. Pripremljena rukama veštih domaćica koje su život posvetile brizi za svoje najmilije ukućane sadrži onaj poseban, jedinstven i čarobni sastojak koji joj daje magična svojstva i koji predstavlja esenciju ljubavi i nežnosti.

Tajna dobre domaće supe je nesumnjivo ljubav. Kroz istoriju porodični ručkovi su počinjali upravo ovim jelom. Zacementirano je u našoj tradiciji i genima da obrok sa supom znači okrepljenje, jačanje duha i tela i sigurnost da imamo nekog ko nam čuva leđa i brine za nas na ovoj planeti.

Dešava se da nekad prenebregnemo i zanemarimo koliko rada stoji iza spremanja obroka. Potrebno je odabrati prave sastojke, rasporediti ih i isplanirati obroke tako da stignu u pravo vreme na pravo mesto.

Današnji brzi stil života, u kom sve više jedemo sa nogu ili preskačemo obroke na uštrb zdravlja, još nas više tera da cenimo toplu, kuvanu hranu.
Jedno od rešenja jeste da na vreme isplaniramo nedeljne ručkove i da pripremimo veće količine hrane. Deo možemo odmah da iskoristimo, a ostatak da skladištimo na odgovarajući način i koristimo kad nam obaveze ne dozvoljavaju da kuvamo i spremamo.

Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci

Srećom, supa je idealna da se nakon kuvanja, poptuno procedi i ohladi. Spakujte je u staklene ili plastične posude i zamrznite. Zgodno je i prebaciti deo u veće posude za led i tako ih odložiti u zamrzivač.

Pre upotrebe odmrznite supu i zakuvajte sa rezancima. Male kocke možemo koristiti za spremanje jela u kojima nam je potreban dodatak tečnosti i ukusa, poput pilava, drugih jela od pirinča, žitarica i mesa.

Ukusnu supu možete spremiti i upotrebom samog povrća i začina. Iskoristite ostatke povrća, koje biste inače bacili i od komada koji naizgled nisu korisni skuvajte supicu.

Kao recept delimo domaću supu sa pilećim mesom. Biljni začini i povrće su ti koji će joj dati ukus, a kuvano meso možete nakon kuvanja izvaditi i zapeći ili koristiti posluženo sa pire krompirom i sosom od paradajza.

Nadamo se da ćete uživati i obradovati svoje najmilije sa tanjirom tople domaće supice.

Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci

Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci Domaća supa i kako da vam uvek bude pri ruci

Domaća supa

Sastojci:

  • piletina (pileća leđa, nogice, bataci ukoliko želite ili komad po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 šargarepe
  • 2 peršuna
  • 1 paštrnjaka
  • 1 krompir
  • komad celera
  • biljni začin
  • biber
  • so
  • 2 šake rezanaca
  • malo svežeg peršuna i/ili mirođije

Priprema:

U veću šerpu sipati oko 2l hladne vode. Ukoliko želite da pripremite veće količine koristite lonac i poduplajte sastojke.

Ukoliko još uvek imate šporet sa standardnim ringlama, iskoristite kolutove crnog luka i prepecite ih sa obe strane dok ne potamne i ne dobiju prijatan miris.

Povrće očistiti i usitniti pa ubaciti u lonac. Dodati i meso (u komadu ili usitnjeno). Supu zatim začiniti dodatkom soli i bibera.

Kuvati na laganoj vatri dok ne provri, oko 1 sat.

Kada počne da vri pokupiti penu sa vrha i smanjiti temperaturu kuvanja. Dodati biljni začin i ostaviti da se kuva i lagano vri.

Nakon što se meso skuva deo možete poslužiti u supi, a deo izvaditi i služiti zasebno.

Po želji ostatak supe možete procediti i izdvojiti komade povrća. Ostatak ostaviti da provri i dodati rezance. Kuvati dok testo ne omekša.

Supu možete poslužiti sa dodatkom svežeg peršuna i mirođije.

OCENI Priču
Broj glasova: 21