Pred vama je jedan neobičan desert za trenutke kad poželite da malo iskočite iz svakodnevne rutine. Lako i jednostavno se pravi, a od vašeg strpljenja i inspiracije zavisi kako će na kraju izgledati.
Dođu tako momenti kada poželimo da grickamo nešto novo, poželimo neke nove mirise, ukuse, a oko nas je sve već dobro znano i predvidivo. E, u jednoj baš takvoj situaciji smo se ja i ovaj kolač sreli i od tad redovno zakazujemo susrete.
Tajna ukusa ovoga kolača leži u izboru kvalitetne bele čokolade. Ukus će jako da varira i zavisi od ove namirnice.
Bela čokolada se pravi od kako putera, šećera, mlečnih masti i dodatnih sastojaka koji utiču na njen ukus. Da bi se smanjili troškovi njene proizvodnje često se udeo kakao putera umanjuje i zamenjuje sa masnim uljima. Ona ne reaguje najbolje na topljenje i potpuno joj menjaju ukus.
Tako da pri kupovini ciljajte bele čokolade sa procentom kakao putera većim od 25%, višim sadržajem dijetetskih vlakana i manjim procentom zasićenih masti i šećera.
Da bi fil bio prave gustine, treba da biramo i punomasno kokosovo mleko.
Nećete pogrešiti ni ukoliko pre posluživanja kolač zamrznete ili čak i čuvate u zamrzivaču. Pre upotrebe, ukalkulišite vreme od 10-20 minuta koje je potrebno za odmrzavanje i postizanje optimalne strukture.
Na kraju, ukrasite ga i poslužite sa kiselkastim, omiljenim voćem kako bi ukus bio potpuno izbalansiran.
Kora:
Fil:
Za izradu će vam biti potreban kalup za tart prečnika oko 25cm.
Kora:
U blenderu usitniti keks i smesi dodati istopljen maslac. Sve dobro izblendati, pa kada smesa postane kompaktna, dodati puter od badema i još jednom izblendati de se sve umeša.
Dobijenu smesu presuti u kalup za tart i ravnomerno rasporediti po ivicama i dnu kalupa. Koru ostaviti u frižider da se stegne, oko 20 minuta.
Fil:
U šerpicu sa duplim dnom izručiti kokosovo mleko. Zagrevati ga na umerenoj temperaturi, sve do pred vrenje. Kada mleko bude pred ključanjem, skloniti ga sa vatre i odmah mu dodati čokoladu iseckanu na sitnije kockice. Mešati dok se čokolada sasvim ne istopi. Koristite kvalitetniju čokoladu za kuvanje, jer standardne bele čokolade za jelo nisu pogodne za zagrevanje. Ukusi se veoma razlikuju.
Kada se čokolada istopi, a fil dobije kompaktnu strukturu treba ga izliti preko kore.
Tart ostaviti u frižideru preko noći ili oko 12h da se stegne.
Najbolje je služiti ga sa dodatkom svežeg, sezonskog voća. Uživajte.