Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? – Donosimo savete kako uživate u njoj

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj

Nedavno, baš tokom jednog tmurnog i kišnog dana naterala sam se da prošetam i krenem u nabavku ukusnih grickalica - da malo ulepšam neinspirativan dan. U moru namrgođenih lica, mokrih čarapa i savitljivih žica kišobrana, izdvajala se jedna hrabra, malena devojčica. Nosila je upadljivo šareni kišobran i gumene čizmice, i sigurnim koracima kretala se u pravcu prodavnice.

Pažljivo je prelazila put i poštovala sva pravila saobraćaja. Znala je tačno gde ide i šta joj je cilj, i besprekorno je poštovala sva uputstva dobijena (verovatno) od roditelja. Ipak, ono što je ostavilo najveći utisak na mene i razlog zbog čega se našla u ovoj priči jesu njeni susreti sa baricama i neustrašivost pri susretu sa vodom.

Nije zastajala, nije ih zaobilazila, nije se mrštila, već je punog srca, sa malim pobedničkim osmejkom, u njih energično uskakala. Cilje je bio da se kapljice rasprše u svim pravcima, da polete, da stvore magiju i da za svoju dušu oseti slobodu tela, prirode i odrastanja, a nakon svakog skoka bi se uozbiljila i nastavila sigurnim korakom do cilja. Taj njeni mali nestašluk bio je razlog mog lepšeg ostatka dana.

Nesumnjivo – kovrdžanje kose, hladne kapi koje zalutaju do kože, galama, sirene i po koja psovka u gradskom haotičnom saobraćaju, jesu razlozi zbog kojih mnogi od nas samo požele da preskoče, prespavaju ili mehanički odrade kišne dane. Moraćemo i mi da se složimo da imaju svoje mane, aliiii i da istaknemo da je to samo jedna strana medalje.

Tu su i lepe i dobre strane, i važno je primetiti da ima i onih koji do daske uživaju u njima. Pored naših mališana, sreću dele i celokupni biljni i životinjski svet – jer kiša i voda sa sobom donose život, rast, hranu i blagostanje.

Pošto ulazimo u kišnu sezonu, mislili smo da nije zgoreg da vas podsetimo koliko je bitna – za našu prirodu, živi svet i celokupnu poljoprivredu. Važno je da je razumemo, da joj se radujemo i ne izbegavamo uživanja tokom kišnih dana. U nastavku ćete naći i naše predloge kako da ulepšate kišne dane i u njima pokrenete magične događaje.

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj

1. Započnite jutro vežbanjem:

Kišna jutra su idealna za brigu o sebi i svom telu. Ukoliko želite da izbegnete izlaske, uvek možete da u udobnosti svoga doma odvojite od pola sata do sat vremena za fizičku aktivnost. Krenite laganijim tempom, pratite kako se vaše telo budi, postaje jače, stabilnije i spremnije da se uhvati u koštac sa izazovima. Uživajte u procesu prepoznavanja i pomeranja granica koje je spremno da prihvati.

Ukoliko budete redovno vežbali primetićete da je svaki dan poseban. Jedan dan možemo da uživamo u aktivnostima, neke vežbe će nam biti lakše, a tokom drugih ćemo morati da se namučimo i potrudimo. Primetićemo i promene u zategnutost ili elastičnosti različitih mišića.

Stres koji upijamo tokom dana ima veliki uticaj na naše opšte stanje, a tu su i razni drugi faktori. Bitno je da prihvatimo granice koje telo može da dosegne u datom trenutku. Ukoliko ne uspemo danas i to je u redu, bićemo jači i bolji nekog narednog puta, ali nikada ne smemo i ne trebamo da odustajemo.

2. Izađite napolje, jer ma koliko da ste lepi niste samo od šećera:

Dobro se pripremite za kišu. Obujte nepromočive ili, još bolje, šarene gumene čizme. Pripremite kišobrane ili kabanice, i imajte pri ruci roze naočare za posmatranje sveta. Baš te naočare mogu nam pomoći da na putu poglede usmerimo u pravcu mališana koji se raduju i uživaju na kiši, ili šašave kućne ljubimce koji bespogovorno prate svoje gazde i ne obaziru se mnogo na vremenske prilike, posmatrajte male, lepe stvari koje lako mogu da nam promaknu pod svakodnevnim pritiscima i problemima.

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj

3. Pronađite šarene kišobrane:

Raznobojni, omiljeni kišobran koji je lagan, lako se sastavlja i pakuje, biće nam najpouzdaniji kišni saputnik. Kako su nam neophodni kišobrani za udobnije kišne dane – odaberite onda onaj pravi – praktičan, veseo i vama dopadljiv. Sa njima nemojte pristajati na kompromise.

Kišnu odevnu kombinaciju možete upotpuniti sa modernim, udobnim gumenjacima. Olakšaće vam šetnje, ulepšati tmurne dane i pomoći da sačuvate elegantniju obuću od vlage, a ko zna, možda i vi nekom ulepšate dan svojom pojavom.

4. Napravite gozbu:

Miris pečene paprike, zimnice, vredno skupljanje plodova i planiranje omiljenih poslastica i kolača, najlepše su odlike jeseni. Prepustite se gastronomskim čarima ovog godišnjeg doba. Iskoristite kišne dane da date sebi oduška i pripremite za nijansu bogatije trpeze.

Ne morate da koristite neke naročito egzotične sastojke, ali možete da dobrim starim jelima date novi sjaj – primenite drugačiju recepturu, dodajte malo više začina ili pripremite dodatno jelo uz isprobani recept (poput sosa, umaka ili marinade…).

Nakon obroka, sačuvajte malo mesta i za slatke zalogaje. Mi smo i dalje pod utiskom najlepšeg Domaćica čokoladnog tarta. Ovde možete da pronađete njegov recept, a ukoliko ga još niste probali obavezno ga utefterite u vaše sveske recepata i prvom prilikom pripremite sebi ili vašim ukućanima ovu savršenu poslasticu.

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj

5. Pokrenite avanturu iz svojih domova:

Pročitajte knjigu:

Na stranicama knjiga uvek možete da pronađete avanture i prepustite se magiji različitih svetova, emocija i novih poznanstava. Čitanje u udobnoj fotelji, uz topao čaj ili šoljicu kafe, uz par Domaćica keksića, dok napolju rominja kiša, jedan je od najboljih načina da iskoristite kišni dan.

Isplanirajte putovanje:

Možda je pravi trenutak da krenete sa planiranjem vašeg sledećeg letovanja baš tokom tmurnog i kišovitog dana. Lakše će vam biti da zamislite plažu, izlete i uživanja pod toplim zracima Sunca.

Sastavite svoju mini listu želja koje želite da se ostvare do kraja godine:

Ulazimo u završnicu godine i pravi je trenutak da je popravimo, upamtimo, ulepšamo i učinimo posebnom. Sastavite bucket listu – odnosno listu želja i ciljeva koje želite da se ostvare pre završetka godine, odnosno isplanirajte preostalo vreme i dajte sebi malu energetsku injekciju za nove avanture. Ovoga puta na listu dodajte stvari kojima se radujete, koje će vas pokrenuti da se smejete i budete ponosni na sebe, pratite svoja osećanja i želje, i započnite uzbudljive projekte.

Da li je kiša sme da bude izgovor za dosadan dan? - Donosimo savete kako uživate u njoj

Na kraju, možda nam neće baš svaki kišni dan biti romantičan i čaroban, ali to onda znači da ne mora ni svaki da bude mehanički odrađen ili otkazan. Radite ono što volite, tražite male stvari koje vas inspirišu, skupite snagu i upustite se u odbranu barica, vode, prirode i zaštitite ih vašim osmehom, voljom i pozitivnom energijom.

OCENI Priču
Broj glasova: 4