Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Bulet žurnal – jedan planer za sve vaše aktivnosti

Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti

Simbolika fizičkog precrtavanja obavljenog zadatka za mnoge od nas je izuzetno važna još od prvih dana školovanja. Ništa prostije i lakše nego kad se obimniji posao raščlani na manje segmente, zapiše po tim pojednostavljenim stavkama, a zatim nakon izvršenja strasno precrta nekom upadljivom bojicom. Gotovo … deo posla je uspešno obavljen, sada možemo da uživamo u kratkom predahu.

Ukoliko volite boje, šare i crtanje – možete obogatiti svoj život vođenjem dnevnika. Zapisivanje obaveza u planere nije jedina mogućnost. Uvek možemo da u naše omiljene rokovnike upišemo i motivacione poruke, misli, ideje za bolji rad, planove za odmor, naše male privatne projekte i hobije…

Ukoliko ste nekad praktikovali ovu aktivnost, verovatno vam je poznat osećaj ponosa, zabave i zadovoljstva, koji možete osetiti čitanjem i prelistavanjem starih stranica koje svedoče o vašoj prošlosti, uspesima, sumnjama i strahovima sa kojima ste se suočili i uspešno savladali. Kao i malim, dragim događajima koji bi ostali zaboravljeni.

Prednosti vođenja dnevnika i zapisivanja dragih i važnih momenata su prvenstveno praćenje napretka i usmeravanje pažnje na postizanje ciljeva. Međutim, ukoliko se odlučimo da redovno zapisujemo svoje misli, događaje i planove, možemo da unapredimo i kreativnost, pronađemo inspiraciju i nove ideje, smanjimo stres, opustimo se, ali i uvećamo svoja znanja, razvijamo veštine pisanja, komunikacije i razumevanja sopstvenih emocija, težnji i misli.

Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti

Na papiru, u svakom trenutku, imaćete uvid u stepen obavljenog posla, količinu preostalog slobodnog vremena i mogućnost izmene organizacije rada. Najlepše je ipak saznanje da pored dobre pripreme, planiranja i organizovanja obaveza – možemo da koristimo malo omiljenih boja, malo biranih linija i šara – kako bi ulepšali svakodnevnicu i rutinu učinili zabavnijom.

U praksi su se kao omiljeni pokazali dnevnici, odnosno sveske, sa minimalnim brojem unapred predodređenih stranica za organizaciju – odnosno najjednostavnije sveske sa čistim listovima ili tačkastim podeocima. Na ovaj način mi sami možemo maksimalno da iskoristimo prostor prema našim potrebama. Tačkice nam mogu olakšati pisanje, ali i crtanje različitih oblika. Veoma su prilagodljive našim metodama organizacije pa će čak i oni kojima nedostaje talenat za preciznost i urednost, veoma lako da pronađu način da svoje obaveze i misli održavaju preglednim.

Ovakve beležnice, poznate su i kao bulet dnevnici ili žurnali, a zbog svoje praktičnosti organizovanje ovog tipa dnevnika postalo je veoma rasprostranjeno i popularno. Dakle bez problema u njih možete beležiti obaveze, liste za kupovinu i nabavku, dnevne aktivnosti, planove za spremanje domova, finansijske planove, kao i pratiti vašu fizičku aktivnost, promene navika, napredak terapije, zatim organizovati posete doktorima, ali i zapisivati misli, događaje i emocije. Možemo organizovati vreme na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou, i beležiti dugoročne ili kratkoročne ciljeve.

Brojni su načini na koje možete organizovati svoje žurnale. Deo možete razdeliti na mesece, pa pre svakog mesečnog perioda navesti ciljeve i planove za taj vremenski interval. Deo možemo iskoristiti za opšte i važne informacije koje su nama bitne i drage.

Recimo, možemo jednu stranicu iskoristiti da ispišemo lepe i ohrabrujuće misli koje nam mogu pomoći da prevaziđemo teške situacije. Možemo biti i praktični, pa na jednoj stranici ispisati i podsetnik za pakovanje za različite vrste putovanja ili podsetnike za redovno spremanje kuće koje možemo razvrstati na nedeljne, mesečne ili godišnje zadatke.

Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti

Važno je da napravite dobar balans između obaveza i predaha. U svoje planove pribeležite i trenutke za stvari koje volite – hobije, sastanke sa dragim ljudima, ali i vreme za čisto opuštanje, sabiranje misli i bezbrižno lenčarenje. Ukoliko izdvojite vreme za stvari koje volite i dozvolite sebi da, recimo, odgledate jednu epizodu omiljene serije svaki dan, imaćete dovoljno vremena i za ostale obaveze, ali i lakše ćete se zaustaviti na toj jednoj epizodi znajući da ćete sutra imati vremena za novu. Samo ozbiljnim shvatanjem pauza i balansiranjem vremena između obaveza i stvari koje volimo možemo da napredujemo i vodimo ispunjen život.

U liste sa dnevnim obavezama možete ubaciti pauze za kafu, predah uz slatke zalogaje Domaćica keksića, kraći telefonski razgovor sa dragim prijateljem ili par vežbica za istezanje tela. Dobra ideja je i da zapisujete pročitane knjige, sakupljate drage ideje i inspiracije, vodite zabeleške o napretku sa vašim hobijem ili zapisujte utiske o odgledanim filmovima ili serijama.

Pošto su moje mesečne obaveze promenljive i ne mogu da ih uvek predvidim, kao najbolja solucija pokazala se mesečna lista stvari koje želim da ispunim – na listi su mi bar jedan obavezan porodični ručak sa roditeljima, spa dana za uživanje i uređivanje, vreme za moje hobije i učenje, bar jedna mesečna kafa sa drugaricama i jedna za svaki početak dana.

Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti

Kako odabrati idealan bulet žurnal?

Najidealnije bi bilo da sveska bude na tačkice. Prilagodite dimenzije dnevnika i broj stranica vašim potrebama. Ukoliko putujete i mislite da ćete je često nositi sa sobom, birajte manje i lakše dnevnike. Razmislite o sadržaju i vašim navikama pa na osnovu njih izaberite različite korice, poveze i dimenzije. Važno je da papir u svesci bude kvalitetan, lak za crtanje i pisanje, ali i postojan nakon eventualnih brisanja i izmena. Optimalno bi bilo da stranice budu od minimum 120g papira i glatke.

Pripremite i hemijske i/ili grafitne olovke, markere, lenjire i najvažnije tanke flomastere u nekoliko različitih boja. Ukoliko koristite flomastere za pisanje i crtanje izaberite ih u nekoliko različitih debljina, ali imajte u vidu da su oni tanji precizniji i da će sadržaj delovati urednije.

Za ukrašavanje možete koristiti isečke iz starih časopisa ili novina ili pak možete nabaviti specijalizovane ukrasne nalepnice.

Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti Bulet žurnal - jedan planer za sve vaše aktivnosti

OCENI Priču
Broj glasova: 3