Jedan od najdražih kućnih poslova koje sam preuzela na sebe jeste odlazak na pijacu i pribavljanje svežih namirnica za moje ukućane. Najlepše je s proleća kada se pijace zazelene, prodavci raskomote za svojim tezgama i ponuda postane raznovrsna.
U svoj toj pijačnoj vrevi i užurbanosti, i kupaca i prodavaca, volim da zastanem i posmatram sa kakvom strašću se biraju najbolji primerci, razmenjuju kulinarski saveti među nepoznatim svetom i kroje planovi za nedeljne menije. Često se sazna i neki novi recept, onako ugrubo, odokativno, dovoljno da može da se prilagodi svačijim potrebama i sastojcima u frižideru.
Ja sam za recept sa pilećim pljeskavicama saznala upravo tokom jedne od takvih poseta. Pa kad uspem na nabavim dosta zeleniša i svežeg povrća znam da ćemo te nedelje par dana jesti ove pljeskavice, sa različitim prilozima i salatama.
Ove pljeskavice možete poslužiti na više načina. Spremite neki od omiljenih priloga od žitarica i povrća i najjednostavniju salatu. Za posebne prilike možete od njih napraviti i burgere, smestiti u zemičke u koje ćete dodati neki od omiljenih umaka, luk i salatu.
Ukoliko vam brzi ručak, malo posuđa za pranje i ukusan obrok zvuče primamljivo, pogledajte recept za ukusne pileće pljeskavice.
Za 8-10 pljeskavica:
Belo meso očistite i isecite na krupnije komade. Stavite ga u blender i dodajte prezle i začine. Izblendajte smesu tako da bude kompaktna i dovoljno sitna da može da se sjedini i ne raspada.
Zatim dodajte naseckani sir i slaninicu, pa još malo izmutite. Na kraju dodajte i ulje, po mogućnosti maslinovo, i kratko promešajte.
Rukama od smese oblikujte pljeskavice. Pre pečenja uvaljajte ih u prezle. Možete ih peći u vrelom ulju ili u rerni.
Zagrejte rernu na 220ºC. Tepsiju obložite papirom za pečenje i pljeskavice pecite oko 20 minuta. Ukoliko pak odlučite da ih pečete na ringli, dobro zagrejte ulje i pecite, povremeno ih okrećući da se dobro zapeku. Uživajte!