Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život

9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život

Godine ostavljaju tragove na našoj duši i telu. Menjaju nas, oblikuju i klešu i sve te naše promene, kako melemi tako i rane, bivaju vidljive svetu peko naše kože i očiju. Oni su naša lična karta.

Kako vreme prolazi tako smo primorani da menjamo proizvode za negu, da povećavamo eksfolijaciju i hidrataciju. Od nekih tehnika i načina šminkanja moramo da odstupimo, da ih prilagodimo i ublažimo. Međutim šminka za oči ostaje i dalje najjednostavniji način da osvežimo svoj izgled, da na brzaka nanesemo boje ili se glamurozno i elegantno doteramo.

Ukoliko vam treba podstrek da nanesete malo boja na svoja lica na pravom ste mestu. Nije potrebno mnogo da biste se osećali poletno i sređeno. Par pokreta četkicom i vratićete očima sjaj, podesićete energiju na više nivoe i biti raspoloženiji. Pogledajte kako da što lakše našminkate oči i izbegnete greške koje mogu da ih učine teškim i umornim. Uživajte u svom telu i svojoj lepoti.

9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život

1. Nanesite prajmer na očne kapke:

Pre nanošenja šminke za oči preporučuje se upotrebe prajmera. Očni kapci podložni su mašćenju, što tokom vremena olakšava skidanje nanetih preparata. Njegova uloga je da postavi temelje za šminku, ublaži sve nepravilnosti, prevoje i borice na koži i za sebe veže pigmente te tako poveća dugotrajnost šminke.

Ne zaboravite da prajmere možete naneti i na kožu ispod očiju, posebno ukoliko želite da vam šminka traje duže i bude pouzdanija.

Prilikom izbora prajmera obratite pažnju na njegov sastav i uvek birajte one sa dodatnim hidrirajućim efektima kako bi maksimalno ublažili fine linije i negovali kožu.

2. Vodite računa o obliku oka:

Veličina kapka i oblik oka važni su pri odabiru tehnike kojom ćemo naneti šminku. Ukoliko su vaše oči bademastog oblika, a koža kapaka je dovoljno prostrana, možete da se igrate i isprobavate različite načine šminkanja i kombinujete različite boje.

Kod osoba sa zrelom kožom i spuštenim kapcima, bilo bi najefikasnije da izbor senki i boja bude minimalan i jednostavan, a da maskarom i olovkama dodatno istaknete oči.

3. Pametno birajte boje:

Boju senki treba birati spram prilika i situacija. Jača i smelija šminka prikladna je za neobavezne aktivnosti, dok se za poslovne i svakodnevne prilike savetuje upotreba neutralnih boja.

U okviru neutralnih nijansi svako, bez obzira na boju i podton kože, može da pronađe svoju paletu koja će istaći lice i dati mu izgled dodatne svežine.

Birajte manje palete ili pojedinačne senke. Lakše ćete ih kombinovati, prenositi ali i više upotrebljavati.

Naravno, na krajnji izbor boja uticaće i vaš celokupni izgled, odeća i preostala šminka. Ukoliko ste se odlučili za neutralnu odevnu kombinacija imate prilike da šminkom ubacite malo razigranosti. Ali, i u ovom slučaju vodite računa da ne preterujete, naglasite ili samo oči ili usne.

Prilikom upotrebe senki za oči sa šljokicama, budite oprezni. Ove svetlucajuće čestice imaju nešto veće dimenzije i mogu da deluju iritirajuće ukoliko dođu u direktan kontakt sa očima. Takođe, one se ne preporučuju osobama sa zrelom kožom jer mogu da doprinesu izgledu teških kapaka i istaknu nepravilnosti. Dama u godinama trebalo bi da prednost daju mat senkama.

9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život 9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život

4. Ubrzajte šminkanje kremastim senkama:

Senke u vidu kremova lako se nanose na kapke i posebno su pogodne za zreliju kožu. Nakon nanošenja ostavljaju svilenkastu, hidriranu teksturu, ne naglašavaju linije i bore oko očiju. Nasuprot njima, senke u prahu mogu da se uvuku u nabore i istaknu nepravilnosti.

Kremaste senke mogu lako da se nanesu gustim, kratkim i pljosnatim četkicama, sunđerastim alatom ili najjednostavnije – prstima.

5. NEKA ZDRAVLJE OKA BUDE NA PRVOM MESTU:

Oči su osetljiv organ i izuzetno je bitno da vodimo računa o kvalitetu i higijeni kozmetičkih sredstava koje nanosimo na njih.

Proverite sastav šminke, pratite reakcije vaših očiju na njihovu upotrebu. Peckanje, suzenje i svrab su simptomi koji ukazuju da vas preparat iritira i morate ga izbaciti iz upotrebe.

Proveravajte i rokove upotrebe, redovno održavajte higijenu četkica i nemojte razmenjivati alat sa drugim osobama.

6. Kako dodatno istaći oči?

Korišćenjem olovaka ili ajlajnera ćemo najjednostavnije uokviriti i istaći oči.

Za osobe sa svetlim očima i tenom preporučuje se da umesto čisto crnih olovaka ili ajlajnera, koriste druge tamnije boje. Po pravilu treba da biramo za 2 do 3 stepena tamnije nijanse od naših prirodnih boja dlačica.

Ukoliko olovku nanosite i na donji deo kapka imajte u vidu da može dodatno da istakne podočnjake. Ukoliko imate problem sa izraženim kolutovima ispod očiju, posvetlite ih i ublažite korektorom, pa tek onda nanesite ajlajner uz donje trepavice.

Ukoliko imate zrelu kožu znajte da olovke mogu biti vaši najveći prijatelji i najlakši način da istaknete svoju lepotu.

Jedan od najjednostavnijih načina da nanesete tamniju boju jeste da ravnu četkicu, sa kratkim dlačicama prebojite olovkom i tapkajućim pokretima nanesete boju na liniju rasta trepavica. Štapićem za oči uklonite višak preparata sa trepavica i kapka (i sa donje i sa gornje strane kako se boja ne bi preslikavala). Pa po potrebi ujednačite liniju.

9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život 9 saveta za šminku za oči koji će vam olakšati život

7. Ne zaboravite na obrve I TREPAVICE:

Imajte u vidu da i obrve i trepavice zahtevaju negu. Upotrebom prirodnih biljnih ulja možete ubrzati njihov rast, smanjiti lomljenje i pospešiti obnovu. Postoje i specijalizovani preparati koji pored toga što imaju funkciju šminke imaju i dodatni efekat nege.

U mnogim situacijama dovoljno je da su obrve uredno počupane i definisane pa da naš celokupni izgled deluje urednije i sveže.

Osobe sa zrelijom kožom treba da obrate više pažnje na baš ovaj deo lica. One se često vremenom proređuju, bivaju svetlije pa ih adekvatnim izborom šminke možemo ispuniti, definisati i uticati na krajnji izgled koji želimo da postignemo.

Koristite boje koje su malo tamnije od vaših prirodnih dlačica. Četkicama ih dobro izblendajte kako biste postigli prirodniji izgled. Ne zaboravite da istaknete i deo kapka ispod obrva. Tako ćete vizuelno povećati oči. Možete koristiti svetlije senke ili korektor.

8. Ne komplikujte:

Za urednu i fino nanesenu šminku potrebno je malo vežbe. Bolje je da šminka bude jednostavnija, sa manje pokreta i boja, nego da u pokušaju da postignemo složeniji izgled preteramo i nestručno i neuredno nanesemo preparate.

Savet je da se senke u prahu nanose adekvatnim četkicama, malim kružnim pokretima na kapak. Ukoliko ste ograničeni vremenom i osećate da niste dovoljno spretni, najbolje je da izaberete jednu nijansu i ravnomerno je rasporedite po celoj površini kapka. Za još jednostavniji proces koristite kremaste senke i nanesite ih samo jagodicom prsta.

Na kraju dodajte olovku i maskaru i vaša dnevna šminka biće idealna.

Malo složeniji proces podrazumevao bi da nanesete neutralniju, svetliju senku po površini celog kapka kako bi obezbedili ujednačenu podlogu na koju možete naneti dodatne tamnije nijanse. Njih rasporedite u pregibu kapka i zavisno od oblika oka – izdignite pokretima četkice malo iznad ove linije.

Takođe primenite kontrolisane male, kružne pokrete četkicom. Dobro izblendajte i ujednačite prelaze. Na kapak, ispod obrva nanesite i svetliju nijansu, a možete i u unutrašnji ugao oka dodati malo svetlucavih i svetlih senki kako biste ga vizuelno produžili.

9. Pre spavanja uklonite šminku:

Ne zaboravite da pre odlaska na spavanje potpuno uklonite svu šminku. Budite detaljni i nežni i koristite sredstva za čišćenje predviđena za ovu oblast lica. Potom nanesite preparate za negu i ublažavanje starenja kože.

Na kraju, našminkani ili bez šminke, najbitnije da se svi mnogo više gledamo u oči. Bolje ćemo se razumeti, lakše oprostiti i doći do rešenja većine problema.

OCENI Priču
Broj glasova: 13