Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

Organizacija i dekoracija kuhinje

Svima nam je neophodna baza, spokojna oaza, sigurna i mirna luka u vidu toplog doma punog ljubavi. Životni putevi vodiće nas i kroz oluje i kroz mirne, bajkovite predele, i ma gde da se smestimo moramo sami da stvorimo uslove iz kojih možemo dalje da rastemo i krepimo duh i telo.

Dok se rađaju neke nove ljubavne priče, dok druge venu i uče nas strpljenju, dok spoznajemo nove magične trenutke, dok sazrevamo i upoznajemo dobre ljude, osećamo sreću, a život teče u našem krugu, imamo dobru podlogu za stvaranje doma, bez obzira na broj kvadrata, stanja podova i boje nameštaja.

A kada imamo dom, sve ostalo je mnogo lakše. Uređenje je šlag na torti. Ideja je mnogo i sa malo posvećenosti i želje možemo da od malih prostora napravimo funkcionalne i prostrane domove, možemo da svaki kutak dekorišemo kako nama odgovara i da ga maksimalno prilagodimo našim potrebama. A, sve to naravno važi i za trenutne, podstanarske stanove u kojima smo samo privremeno.

Pomoću nekadašnjih i sadašnji podstanara sastavili smo listu od 9 saveta koji vam mogu pomoći da se lakše i komfornije skućite i da od bilo kog stanarskog prostora stvorite dom.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

1. Pametna štednja

Snovi su bitni i moramo da sanjamo, planiramo i nadamo se, ali i potpuno budemo svesni života oko sebe. Dešava se da dok mi brižno štedimo novac za neki budući krov nad glavom, vreme i život bez pardona nastavljaju svojim tempom. Ne smemo da zaboravimo da je naš dom tamo gde smo mi i naši voljeni, baš u ovom trenutku vremena. Tako da za život bez kajanja, pored snova i želja, treba nam malo i realnosti.

Štedite pametno i ulažite pare u komade nameštaja koji će oplemeniti vaš prostor i pomoći vam u svakodnevnom životu, i koji ćete moći koristiti u nekim budućim, možda i sopstvenim stanovima. Za sve ostalo tu su dekoracija, mali ukrasni predmeti, buvlje pijace, i vaše vredne ruke.

2. Strpljenje

Dom se gradi. Potrebne su godine kako bi shvatili šta volimo, koje su nam omiljene boje i koji stil odgovara našim navikama. Zato korak po korak, napravite prioritete i rešavajte ih od vrha ka dole.

3. Krečenje

Ukoliko se dogovorite sa vlasnikom stana i dobijete dozvolu za krečenje vrlo lako možete da promenite i prilagodite izgled prostorija ovom jednostavnom i jeftinom metodom. Velika promena biće i farbanje samo jednog zida. Za njega vam neće biti potrebno mnogo vremena, a i kasnije lako možete da ga prefarbate u staru boju.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu 9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

4. Dekoracija

Menjanje lustera nije baš isplativo rešenje, ali možemo malo da popravimo osvetljenje zamenom sijalica i izborom pomoćnih lampi i svetiljki. Lampe i svećice su pametna investicija koja uvek lako nađe primenu, a i imaju važan dekorativan momenat.

Solarne svećice idealne su za romantične terase, lampe neobičnih oblika i neutralnih boja ulepšaće prostor, a moći će lako i kasnije da se kombinuju.

Ukrasne kutije, vaze, saksije i poslužavnike treba da iskoristimo za bolju organizaciju stvari, za uredniji dom i za postizanje više mesta za odlaganje. No, pored toga što su ovi predmeti korisni mogu nam pomoći da osvežimo police i ulepšamo prostorije.

Pri njihovom izboru razmislite za koju prostoriju su namenjene, birajte one kvalitetnije i imajte u vidu održavanje. Kutije presvučene tkaninom, ili od nežnijih papirnih materijala, ukoliko se budu držale na policama vrlo brzo će izgubiti svoj prvobitan sjaja. Pa vrlo lako mogu postati neuredne. Zato je savet da ne žurite i lagano nabavljate kvalitetnije i dugotrajnije proizvode koje možete koristiti u različite svrhe.

Staklene čaše, keramičke posude ili dekorativni plastični artikli pomoćiće vam u dekoraciji kupatila. Brojni su predmeti koji pored svoje praktične uloge mogu doprineti i prijatnijem izgledu kupatila, poput kupatilske četke, zavese za kupanje, korpi i kutija za odlaganje. Postavite ram sa interesantnom slikom i porukom i ulepšajte svoj dan i razveselite goste.

Drage fotografije ogrnite u dekorativne ramove i postavite ih na vidna mesta. Neka duh lepih trenutaka, vaših uspomena i starih vremena okupira prostoriju.

5. Cveće kao najlepši dekor

Dašak prirode u vašem domu može samo da vam popravi raspoloženje i poboljša kvalitet života. Pored toga prostorija će delovati sveže i prijatno. Možete da se igrate sa plodovima prirode i da napravite aranžman od suvih stabljika i grančica ili osušite cveće i koristite ga kao ukras.

6. Tekstil

Ukrasne jastučnice, pomoćni jastučići i prekrivači prekriće i prilagoditi svaku garnituru. Mogu vam pomoći da izgledaju modernije, udobnije i više vaše. Igrajte se sa bojama, kontrastima i dezenima. Pametnom kombinacijom možete da celu dnevnu prostoriju učinite življom i prozračnijom.

Jastučići za stolice takođe mogu da učine trpezarijske stolice udobnijim, i da im malo ublaže boje. Sve je veći izbor raznobojnih mušema koje mogu lako da se održavaju, povoljne su i dimenzije možete da im prilagođavate da potpuno prekrivaju stolove pa možete da lakše uskladite sav nameštaj u trpezariji.

Staze ili prostirke za kuhinje i kupatila mogu da sakriju starije podove i pločice u ovim prostorijama i učine ih toplijim. Birajte one pamučnih materijala, jeftinije su i praktičnije za pranje i održavanje.

Ukoliko se spremate za nabavku posteljine uložite malo više vremena da nađete one koje su kvalitetne, udobne ali i lepih dezena. One kvalitetnije duže će vam trajati, a spavaća soba i krevet delovaće udobnije i luksuznije.

Ukoliko vas je zatekla starija mašina, na njenu površinu postavite šareni, finiji peškir ili kvalitetniju kuhinjsku krpu. Iskoristite peškire i da ih postavite na ručke i rasprostrete na šipke. Učiniće kupatilo toplijim i lepšim.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu 9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

7. Nameštaj

Ukoliko se nađete u situaciji da morate da nabavite komad nameštaja dobro razmislite da li će vam i na koji način u budućnosti koristiti.

Posmatrajte širu sliku. Ukoliko postoji neki baš specifičan prostor u stanu u kom privremeno boravite, nemojte da trošite previše novca kako biste ga “ukrotili”. Birajte klasičnije elemente koje ćete i u nekoj budućnosti moći da koristite ili se okrenite najekonomičnijim rešenjima.

Manji komadi poput komoda, fiokera, polica, pomoćnih stočića, stolova, radnih i trpezarijskih stolica, lako mogu da se uklope u većinu prostorija. Mogu služiti za skladištenje raznih vrsta materijala i možete da im menjate namenu. Zato je dobra ideja da birate što neutralnije i kvalitetnije primerke.

Za neke druge komade teško je predvideti kako ćemo moći da ih kasnije upotrebimo. Zato ih birajte racionalnije i sa skromnijim budžetom.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu 9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

8. WC daska, tuš ručica

Dobra WC daska je vredna svake potrošene pare. Nabavka kvalitetne, dekorativne kupatilske daske učiniće ovu prostoriju znatno udobnijom. Dajte prednost onima koje lako mogu da se postave i skinu, jer značajno olakšavaju proces čišćenja. Prilikom selidbe demontirajte je i ponesite sa sobom. A, sve ovo možemo primeniti i za glavu od tuša.

9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu 9 saveta kako da date šarm svom podstanarskom stanu

9. Dekoracija zidova

Ukoliko vam nije dozvoljeno da menjate boju zidova, možete koristiti dodatna pomagala i pomoću lepljivih kukica i ručki i postaviti ramove sa slikama i fotografijama. Njih možete koristiti i za postavljenje na nameštaj.

Vakumske kuke dobro su rešenje za zidove sa pločicama u kuhinjama i kupatilima. Iskoristite ih za neki poseban, umetnički dekor.

Na kraju, najbitniji su stanovnici vašeg doma, njihova sreća, njihove želje i snovi. Za svakog treba da bude mesta da se razmaše, oseća udobno i sigurno. Uživajte u zajedničkim momentima, ukoliko su vam potrebne ideje za kreativnija druženja pronađite ih na našim stranicama, a ukoliko želite da se zasladite poslužite se sa nekim od naših Domaćica keksića.

OCENI Priču
Broj glasova: 13