Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

Korona je sa sobom donela i jednu dobru stvar - mnogi od nas počeli su da preispituju svoj stil života i da sa radoznalošću zamišljaju život na selu ili izolovanoj vikendici. Oni smeliji odlučili su da daju šansu povratku dedovini, ulaganju u staru kuću, voćnjak, vikendicu ili seosko imanje.

Jasno, svako mesto ima svoje prednosti i mane, ali su poslednja svetska dešavanja pokazala da možemo da se pouzdamo samo u sebe – odnosno, da što više znamo više i vredimo, i možemo da sebi obezbedimo kvalitetniji život. Selo i komad zemlje upravo nude tu sigurnost. Vraćaju nas korenima, podsećaju na prave vrednosti i rasplamsavaju maštu o slobodi.

Za sve nas građane koji živimo okruženi betonom i sanjamo naše seoske snove – u ovom tekstu pišemo o veštinama koje nam mogu biti od koristi ukoliko se jednog dana zateknemo na sopstvenom imanju. Kako bismo uživali u punom potencijalu seoskih mogućnosti, jasno je da bismo morali više da se oslanjamo na sebe i budemo nezavisni od mnogih servisa i usluga koje se u gradu podrazumevaju.

Ukoliko ste se smestili udobno, spremili kaficu, otvorili kutiju Domaćica keksića, možemo da pređemo na konkretne veštine kojima moramo da ovladamo kako bismo bili samostalni, funkcionalni i spremni za svoje kućice, baštice, voćnjake i kokošinjce:

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

1. Poznavanje baštovanskih i stočarskih poslova:

Za udoban život na seoskom imanju potrebno je da savladamo bar osnove o biljnom i životinjskom svetu – kako da zasadimo i vodimo računa o najčešćim biljnim kulturama – začinskim biljkama, omiljenom povrću i voću, kako da raspoznajemo štetočine, štitimo se od njih, čime da hranimo životinje…

Naravno, život u prirodi svodi se na uspostavljanje ravnoteže između svih živih bića koja se u njoj nalaze. Pa su nam za zdrava imanja potrebni skladni odnosi svih stanovnika, pa čak i onih koje ne vidite i ne primetite. Dakle, mikroorganizmi, insekti, ptice, male i domaće životinjice – svi su jednako važni i bitni za zdrave i uravnotežene bašte i vrtove. Poštujte njihov posao i ulogu koju imaju u lancu ishrane.

2. Kuvanje, priprema i čuvanje hrane:

Jedna od glavnih veština koja bi nam pomogla tokom života na selu jeste skladištenje, priprema, prezervacija i čuvanje hrane i proizvoda koje možemo da dobijemo iz prirode. Generalno, tokom zimskih dana veoma je sužen izbor namirnica i jedina opcija, ukoliko se adekvatno ne pripremimo, bilo bi oslanjanje na prodavnice. Njihova udaljenost, ograničen izbor, cene i kvalitet mogu da ne budu po našoj volji.

Stoga bi bilo najbolje da racionalno prikupljamo biljke koje možemo iskoristiti za hranu, čaj i otklanjanje manjih zdravstvenih problema, i da dobro upoznamo metode za njihovo čuvanje i obradu. Potrebno je spremiti tegle, velike šerpe, varjače i proučiti recepte za fermentisanje i pripremu zimnice.

3. Poznavanje narodnih lekova za blage zdravstvene tegobe:

Pre nego što napišemo i jedno slovo ispod ovog naslova, moramo da napomenemo da nismo svi istog zdravstvenog stanja, da je jasno da postoje ljudi sa komplikovanim hroničnim bolestima, da piju različite lekove redovno i da je jako bitno da se pridržavaju saveta lekara i budu na oprez sa prirodnim lekovima. Ali, za zdrave ljude, koji imaju blaže zdravstvene tegobe, dobro je poznavati nekoliko različitih sredstava i tehnika, kako da pripomognemo sebi i sprečimo dalje napredovanje bolesti – na primer kaka da smanjite nelagodu u organima za varenje, kako da ublažite kašalj i održavate vašu kožu zdravom.

Budite oprezni, testirajte manje količine preparata, koristite samo biljke za koje ste sigurni da ih poznajete i, ukoliko ste u bilo kakvoj nedoumici, posetite lekara.

4. Pravljenje hleba:

Za život na selu, ali i bilo koje iznenađenje u životu, nije zgoreg poznavati različite metode pripreme hleba. Prodavnica i pekara mogu da budu daleko, proizvodi neodgovarajućeg kvaliteta, a za ukusnu veknu mogu nam biti dovoljna samo 3 artikla – brašno, voda i so. Savladavanjem ove veštine možemo biti sigurni da nećemo biti gladni.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

5. Pravljenje proizvoda od mleka:

Mlečni proizvodi u ishrani nam obezbeđuju važne nutrijente – proteine, masti i ugljene hidrate. Pored toga mogu nam koristiti u brojnim receptima i doprineti boljem ukusu obroka. Na seoskom domaćinstvu poznavanje osnovnih tehnika kiseljenja mleka, izrade sira i putera, biće izuzetno korisno u pogledu obezbeđenja hrane, uštede, a možda i prilika za zaradu.

6. Pletenje:

Tokom zimskih dana nekako se svi uvek oslanjamo na stare dobre vunene nazuvke i čarape, iako su prodavnice pune finih, debelih čarapa, izrađenih po poslednjoj modi – sa printom, šarama, zlatnim nitima… Ipak, u trenucima nužde, ni jedne nisu ni prineti onim originalnim.

Zato, ne bi bilo loše da uposlimo ruke i uvežbamo štrikanje najosnovnijih komada, koji mogu da nam pomognu da preguramo zimu – poput šala, kape i/ili čarapa. Ove proizvode ne bismo morali više da kupujemo i ne bismo zavisili od prodavnica.

7. Organizacija posla:

Vođenje jednog domaćinstva, posebno u uslovima u kojima morate da se oslonite na sebe i svoje sposobnosti, zahteva dobre menadžerske sposobnosti. Racionalnu raspodelu vremena, planiranje, praćenje mikro i makrolokacijskih dešavanja, i procenjivanje njihovih mogućih efekata na veše aktivnosti.

Ukoliko se ne pripremimo i ne obezbedimo na vreme, možemo da se suočimo sa brojnim izazovima – zanemaren hidrofor ostaviće nas bez vode danima, neadekvatna priprema namirnica tokom hladne sezone može značiti da ćemo ostati gladni, ili sa siromašnim i manje ukusnim obrocima.

Zato moramo biti svesni da zavisimo od volje prirode i da moramo biti spremni i pripremljeni za različite izazove. Rešenje je da pratimo prognoze, savetujemo se sa komšijama, racionalno trošimo resurse, učimo, ali i zabavljamo se.

8. Snaga, energija, strpljenje i mašta:

Na selu uvek ima posla i nema dovoljno vremena za gubljenje. Disciplina, volja, snaga i ljubav potrebni su da bi sve funkcionisalo. Morali bismo da budemo strpljiviji, snažniji, uporniji i više posvećeni svetu koji nas okružuje. Uvek ima prostora da budemo budemo bolji i činimo lepe stvari za sebe i prirodu kojom smo okruženi.

Naravno, ne možemo sve da naučimo i ne možemo da naučimo odmah. No, uz malo volje i mašte, možemo da radimo na sebi i između poslova, društvenih mreža, komplikovanih političkih tema, ubacimo i jednu seosku lekciju da nas umiri i podseti šta je zaista bitno.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

OCENI Priču
Broj glasova: 6