Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

Korona je sa sobom donela i jednu dobru stvar - mnogi od nas počeli su da preispituju svoj stil života i da sa radoznalošću zamišljaju život na selu ili izolovanoj vikendici. Oni smeliji odlučili su da daju šansu povratku dedovini, ulaganju u staru kuću, voćnjak, vikendicu ili seosko imanje.

Jasno, svako mesto ima svoje prednosti i mane, ali su poslednja svetska dešavanja pokazala da možemo da se pouzdamo samo u sebe – odnosno, da što više znamo više i vredimo, i možemo da sebi obezbedimo kvalitetniji život. Selo i komad zemlje upravo nude tu sigurnost. Vraćaju nas korenima, podsećaju na prave vrednosti i rasplamsavaju maštu o slobodi.

Za sve nas građane koji živimo okruženi betonom i sanjamo naše seoske snove – u ovom tekstu pišemo o veštinama koje nam mogu biti od koristi ukoliko se jednog dana zateknemo na sopstvenom imanju. Kako bismo uživali u punom potencijalu seoskih mogućnosti, jasno je da bismo morali više da se oslanjamo na sebe i budemo nezavisni od mnogih servisa i usluga koje se u gradu podrazumevaju.

Ukoliko ste se smestili udobno, spremili kaficu, otvorili kutiju Domaćica keksića, možemo da pređemo na konkretne veštine kojima moramo da ovladamo kako bismo bili samostalni, funkcionalni i spremni za svoje kućice, baštice, voćnjake i kokošinjce:

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

1. Poznavanje baštovanskih i stočarskih poslova:

Za udoban život na seoskom imanju potrebno je da savladamo bar osnove o biljnom i životinjskom svetu – kako da zasadimo i vodimo računa o najčešćim biljnim kulturama – začinskim biljkama, omiljenom povrću i voću, kako da raspoznajemo štetočine, štitimo se od njih, čime da hranimo životinje…

Naravno, život u prirodi svodi se na uspostavljanje ravnoteže između svih živih bića koja se u njoj nalaze. Pa su nam za zdrava imanja potrebni skladni odnosi svih stanovnika, pa čak i onih koje ne vidite i ne primetite. Dakle, mikroorganizmi, insekti, ptice, male i domaće životinjice – svi su jednako važni i bitni za zdrave i uravnotežene bašte i vrtove. Poštujte njihov posao i ulogu koju imaju u lancu ishrane.

2. Kuvanje, priprema i čuvanje hrane:

Jedna od glavnih veština koja bi nam pomogla tokom života na selu jeste skladištenje, priprema, prezervacija i čuvanje hrane i proizvoda koje možemo da dobijemo iz prirode. Generalno, tokom zimskih dana veoma je sužen izbor namirnica i jedina opcija, ukoliko se adekvatno ne pripremimo, bilo bi oslanjanje na prodavnice. Njihova udaljenost, ograničen izbor, cene i kvalitet mogu da ne budu po našoj volji.

Stoga bi bilo najbolje da racionalno prikupljamo biljke koje možemo iskoristiti za hranu, čaj i otklanjanje manjih zdravstvenih problema, i da dobro upoznamo metode za njihovo čuvanje i obradu. Potrebno je spremiti tegle, velike šerpe, varjače i proučiti recepte za fermentisanje i pripremu zimnice.

3. Poznavanje narodnih lekova za blage zdravstvene tegobe:

Pre nego što napišemo i jedno slovo ispod ovog naslova, moramo da napomenemo da nismo svi istog zdravstvenog stanja, da je jasno da postoje ljudi sa komplikovanim hroničnim bolestima, da piju različite lekove redovno i da je jako bitno da se pridržavaju saveta lekara i budu na oprez sa prirodnim lekovima. Ali, za zdrave ljude, koji imaju blaže zdravstvene tegobe, dobro je poznavati nekoliko različitih sredstava i tehnika, kako da pripomognemo sebi i sprečimo dalje napredovanje bolesti – na primer kaka da smanjite nelagodu u organima za varenje, kako da ublažite kašalj i održavate vašu kožu zdravom.

Budite oprezni, testirajte manje količine preparata, koristite samo biljke za koje ste sigurni da ih poznajete i, ukoliko ste u bilo kakvoj nedoumici, posetite lekara.

4. Pravljenje hleba:

Za život na selu, ali i bilo koje iznenađenje u životu, nije zgoreg poznavati različite metode pripreme hleba. Prodavnica i pekara mogu da budu daleko, proizvodi neodgovarajućeg kvaliteta, a za ukusnu veknu mogu nam biti dovoljna samo 3 artikla – brašno, voda i so. Savladavanjem ove veštine možemo biti sigurni da nećemo biti gladni.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo 8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

5. Pravljenje proizvoda od mleka:

Mlečni proizvodi u ishrani nam obezbeđuju važne nutrijente – proteine, masti i ugljene hidrate. Pored toga mogu nam koristiti u brojnim receptima i doprineti boljem ukusu obroka. Na seoskom domaćinstvu poznavanje osnovnih tehnika kiseljenja mleka, izrade sira i putera, biće izuzetno korisno u pogledu obezbeđenja hrane, uštede, a možda i prilika za zaradu.

6. Pletenje:

Tokom zimskih dana nekako se svi uvek oslanjamo na stare dobre vunene nazuvke i čarape, iako su prodavnice pune finih, debelih čarapa, izrađenih po poslednjoj modi – sa printom, šarama, zlatnim nitima… Ipak, u trenucima nužde, ni jedne nisu ni prineti onim originalnim.

Zato, ne bi bilo loše da uposlimo ruke i uvežbamo štrikanje najosnovnijih komada, koji mogu da nam pomognu da preguramo zimu – poput šala, kape i/ili čarapa. Ove proizvode ne bismo morali više da kupujemo i ne bismo zavisili od prodavnica.

7. Organizacija posla:

Vođenje jednog domaćinstva, posebno u uslovima u kojima morate da se oslonite na sebe i svoje sposobnosti, zahteva dobre menadžerske sposobnosti. Racionalnu raspodelu vremena, planiranje, praćenje mikro i makrolokacijskih dešavanja, i procenjivanje njihovih mogućih efekata na veše aktivnosti.

Ukoliko se ne pripremimo i ne obezbedimo na vreme, možemo da se suočimo sa brojnim izazovima – zanemaren hidrofor ostaviće nas bez vode danima, neadekvatna priprema namirnica tokom hladne sezone može značiti da ćemo ostati gladni, ili sa siromašnim i manje ukusnim obrocima.

Zato moramo biti svesni da zavisimo od volje prirode i da moramo biti spremni i pripremljeni za različite izazove. Rešenje je da pratimo prognoze, savetujemo se sa komšijama, racionalno trošimo resurse, učimo, ali i zabavljamo se.

8. Snaga, energija, strpljenje i mašta:

Na selu uvek ima posla i nema dovoljno vremena za gubljenje. Disciplina, volja, snaga i ljubav potrebni su da bi sve funkcionisalo. Morali bismo da budemo strpljiviji, snažniji, uporniji i više posvećeni svetu koji nas okružuje. Uvek ima prostora da budemo budemo bolji i činimo lepe stvari za sebe i prirodu kojom smo okruženi.

Naravno, ne možemo sve da naučimo i ne možemo da naučimo odmah. No, uz malo volje i mašte, možemo da radimo na sebi i između poslova, društvenih mreža, komplikovanih političkih tema, ubacimo i jednu seosku lekciju da nas umiri i podseti šta je zaista bitno.

8 Veština koje moramo da savladamo pre nego što se iz grada preselimo na selo

OCENI Priču
Broj glasova: 6