Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

Verovatno je omiljeno kancelarijsko pitanje - Šta ćemo danas da jedemo? Nekad je odgovor jednoglasan, a nekad se dobar deo pauze utroši na biranje i donošenje odluka. No, kakva god da je situacija - pauzama se svi radujemo i želimo da ih što sadržajnije i efikasnije iskoristimo, a upravo hrana igra glavnu ulogu u ovoj priči.

Idealna užina mora da bude ukusna, laka za konzumiranje (da ne curi i da se ne prosipa), ali i da svaku pauzu ili odmor učini vrednom utrošenog vremena – da nam da osećaj da ništa ne propuštamo, da vodimo računa o sebi i da život nije na čekanju.

Savršeno ukusne užine možete pripremiti unapred u svojim domovima, i tako produžiti svaku pauzu i učiniti je da bude potpuno po vašoj volji. Za to će nam biti potrebno malo planiranja i pripreme, ali kao krajnji rezultata možemo biti nagrađeni raznolikim obrocima, boljom atmosferom i osećajem da radimo nešto dobro za sebe. Nećemo morati da se oslanjamo na promenljivu ponudu restorana ili pekara, ni da pravimo kompromise po pitanju ukusa.

Prednost ovakvih užina je i kontrola nad kvalitetom i svežinom namirnica koje konzumiramo, balansiranje potrebnih nutrijenata i bolje iskorišćenje namirnice koje imamo. Takođe, nisu zanemarljive ni ušteda u kućnom budžetu.

Mane može biti vreme potrebno za planiranje i pripremu obroka, bar dok ne uđemo u štos.

Nekada je najlakše iskoristiti jedan dan tokom nedelje za pripremu poslastica i ručkova koje možemo da obavimo zajedničkim porodičnim snagama. Tako ćemo učiti najmlađe važnosti izbalansiranih obroka, a i mi ćemo brže završiti poslove.

Naravno, pored izbora namirnica za pripremu užine, veoma je bitno i kako ćemo je spakovati. Izaberite fine termos šolje ili tegle za pakovanje iz kojih će vam biti zadovoljstvo da obedujete. Neka i one daju svoj doprinos pozitivnoj atmosferi.

U nastavku sledi par saveta kako da vam pakovanje i planiranje užine bude lakše i efikasnije.

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

1. Uvek možemo da se oslonimo na sendviče:

Sendviči su idealna užina, ali često mogu da nas asociraju na dosadna jela koja jedemo gotovo svakodnevno. Takođe, posebno deca mogu da budu ne inspirisana ovim obrocima.

Ideja je da ih pripremimo tako da budu raznovrsni, ukusni, i da im uvek dodamo dovoljno sočnih sastojaka. S vremena na vreme, možemo da umesto standardnog hleba upotrebimo ćabate, pite ili druga peciva – koja ćemo da umotamo ili drugačije serviramo.

Menjajte namaze, sosove i nemojte da štedite na njima. Uvek ubacite sveže ili ukišeljeno povrće kako bi dobili izbalansiran obrok.

2. Koristite tegle i termos šolje:

Prilikom odabira teglica, vodite računa o njihovim dimenzijama i širini grla. One sa dovoljno velikim otvorom olakšaće nam pakovanje, transport, samo jelo, ali i kasnije čišćenje. Obradite posebnu pažnju na način zatvaranja i dajte prednost onima sa dodatnim zatvaračem.

U termos šolje možete da spakujete zagrejana jela i sačuvate njihovu toplotu do pauze ili odmora. Ne morate u njih da pakujete samo supe ili čorbasta jela, možete smestiti i testeninu, pogačice, sve ono što želite da zadrži toplotu.

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane 8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

3. Obratite pažnju na izbor voća i povrća:

Kako bi maksimalno uživali u ukusima i benefitima voća i povrća, potrebno je da odaberemo ono koje se neće bitnije izmeniti od trenutka pripreme do trenutka upotrebe, ili da ga na odgovarajući način pripremimo i upakujemo.

Jabuke, kruške, kajsije, breskve, bobičasto voće, grožđe, banane, samo su neke od sočnih voćki koje možemo da tokom godine jedemo na pauzama.

Od povrća možete očistiti, iseći i spakovati papriku, šargarepu, krastavce, paradajz…

Mališanima olakšajte posao i motivišite ih da ih jedu, tako što ćete ih iseći i odstraniti im koštice. Nakon čišćenja i sečenja, spojite polovine ili ih obložite limunovim sokom – da duže održe svežinu.

4. Ubacite i grickalice:

Ukoliko nemate mnogo inspiracije ili ste u stisci sa vremenom, uvek možete da iskombinujete različite suhomesnate proizvode, sir koji vam je pri ruci, orašaste plodove i da dodate neku od grickalica – krekere ili grisine.

5. Ne preskačite umake i dresinge:

Dresing za salatu je ono što povezuje sve sastojke i daje im poseban ukus. Ukoliko želite da salatu pripremite za školu ili posao, ne morate da odustajete od dresinga. Potrebno je samo da ga pripremite zasebno i spakujete u manju teglicu ili posudu koja može dobro da se zatvori. Salatu možete spremiti u odgovarajuću posudu, pa pre samog obroka dodati joj dresing.

Salata će duže ostati sveža, i naknadnim prelivanjem neće doći do njenog kvarenja i uvenuća.

U manje teglice možete spakovati i bilo koji sos, koji može da ulepša i upotpuni obrok.

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane 8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

6. Uključite sve članove porodice u pripremu:

Kako bi svaki član porodice dobio najukusniju užinu, potrebno je da da svoj doprinos pripremi i odabiru obroka. Napravite porodično plan ko će da bude odgovoran za nabavku, ko za pripremu obroka, a ko će da ih pakuje.

Naravno, najmlađima zadajte, za početak, jednostavnije zadatke. Ovako ćete im pomoći da i oni steknu zdrave navike. Ne propustite da im ponudite nekoliko opcija za izbor. Polako ih upoznajte sa razlikama u proteinima, ugljenim hidratima, mastima i mineralnim materijama, kako bi bili svesni važnosti umerene i raznolike ishrane.

7. Zamrznite stari hleb i ostatke peciva:

Dobro snabdeveni zamrzivači mogu biti slamka spasa u trenucima nužde – kad shvatimo da nemamo svežeg hleba, kada iskrsnu neplanirane situacije ili jednostavno nismo raspoloženi za spremanje.

Ukoliko vam ostane višak hleba, umesto da ga bacite, isecite ga na kriške, spakujte i zamrznite. Iskoristite zamrzivače i da olakšate sebi kuhinjske poslove – snabdejte ih zamrznutom hranom koju možete upotrebiti za brzu pripremu obroka i užina. Deo mogu da budu kupljeni proizvodi, a uvek možete i da pripremite veće količine pogačica, kiflica i različitih testa.

Uveče ili ujutru, pre polaska na posao ili dece u školu, ih ispecite ili zagrejte u mikrotalasnoj pećnici ili tosteru i spakujte kao užinu.

8. Napravite zalihe namirnica:

Na vreme isplanirajte kupovinu i sastavite spisak namirnica i proizvoda koji će vam tokom nedelje biti potrebni. Napravite manje zalihe tako da uvek možete da iskombinujete obroke.

Planirana kupovina većih pakovanja i većih količina proizvoda često može biti znatno povoljnija od impulsivnih nabavki u trenutku kad nam nešto odmah treba, pa nemamo izbora u pogledu prodavnica i cena. Kupljene proizvode možemo da iskoristimo na različite načine, da ih raspakujemo i razdelimo po danima i među ukućanima. Naravno, i kutiju Domaćica keksića možete da razdelite na ravne časti, počastite se i vratite energiju tokom napornih radnih dana.

8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane 8 saveta kako da brzo i jednostavno pripremite ukusnu i zdravu užinu za vas i vaše ukućane

OCENI Priču
Broj glasova: 5