Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

Nemojte nikad da se dugo prepuštate dosadi. Koji trenutak, predah, uzdah, pa krenite dalje u istraživanja. Toliko je mogućnosti za igru, učenje i stvaranje lepote i lepih dela. Jedna od dobrih ostavština i lekcija koje nam je ova pandemija donela jeste neverovatna kreativnost ljudi, ljubav prema najmlađima i ujedinjenost da se njima pomogne da savladaju ova stresna vremena.

Bezbroj je načina pomoću kojih možete da pomognete mališanima da uče, savladaju nove veštine i otkrivaju nove dimenzije svoga uma. Uposlite njihove ruke i glavice, neka krenu od malih nogu da stvaraju i na praktičan način primenjuju znanja. Složićete se da je mnogo bolje savladati lekcije na životnim primerima i opipljivim eksperimentima.

Deca su sve više okružena tehnologijom, pokretnim slikama, bojama i zvukovim sa čim retko šta iz spoljnjeg sveta može da se takmiči. Zato je potrebno da organizujemo vreme i kao prioritet postavimo zajedničke porodične aktivnosti.

Ukoliko vam bude potrebna užina, predlažemo vam naše voljene kremaste Domaćica tart keksiće sa maslacem. Porodično druženje provedite kreativno i opuštajući, a mi vam u nastavku donosimo interesantne ideje za učenje i zabavu.

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

1. Pravljenje jednostavnih oblika od kartona:

Ukoliko želite da podstaknete dečiju maštu, možete im male zadatke upakovati u kutije sa svim potrebnim materijalom za projekat, uputstvima, uz sliku onog što treba da naprave.

Koristeći rolne toalet papira, kutije od jaja, kartone, papir u boji, makaze, lepak i bojice možete stvoriti pravu malu životinjsku farmu. Napravite najrazličitije životinjske vrste. Možete i dodatno da iskoristite makete i da ih prikačite na kanape, pa tako omogućite pokretljivost.

Ukoliko ste vešti, od kartona možete da napravite i različite kuhinjske sastojke. Isecite oblike hleba, podloga za picu, voćki, povrćki, ribe, jaja… Obojite ih i iskoristite za dečiju igru. Neka postanu mali kuvari, igraju se i istovremeno uče o namirnicama i raznovrsnoj ishrani.

2. Kućica za lutke ili pista za trkanje:

Iskoristite kutije i kartone za izradu kućica za lutke ili dečacima pomozite u igri autićima i zajedno napravite pistu za trkanje. Pomoću materijala koji imate improvizujte oblik i izgled građevine.

Bojama ofarbajte različite oblasti, ukrasite ih da liče na željenu građevinu. Ovi projekti su zgodni jer uvek možete da im se vraćate i podešavate. Kuću za lutke uređujte po prostorijama, stvarajte kartonski nameštaj i rekvizite. Prostor za trkanje može da ima silazni mostić ili više njih, pa deca mogu da se trkaju i takmiče.

3. Vežbanje fine motorike i učenje boja:

Za ovaj projekat potrebna vam je samo jedna kutija, malo boja i makaroni ili drveni štapići. Na površini kutije nacrtajte temperama ili akrilnim bojama oblike različitih kolorita. Na svakom delu napravite procepe tako da odgovaraju obliku makarona. Njih obojite u boje koje odgovaraju poljima na kutiji.

Dete treba da u svaki procep postavi štapić ili makarone odgovarajuće boje.

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka 8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

4. Lica sa različitim emocijama:

Nacrtajte oblik lica na čvršćem kartonu. Možete mu obojati kosu i nacrtati nos. Dodatno, papir ili karton oblikujte u vidu očiju i usana koje ćete obojite tako da im date određenu emociju. Dete treba da prepozna različite emocije i izborom kombinacije očiju i usana prikaže ih na kartonskom licu.

Ovo je odlična igra koja doprinosi razvijanju socijalnih veština i pomaže detetu da razume i iskaže različite emocije.

5. Učenje brojeva, relativnosti i računanja:

Kako biste deci pomogli da savladaju brojeve napravite im postavku sa korpicama za mafine ili ma kojim drugim posudicama, na čijem dnu možete da zalepite ili ispišete brojeve od 1 do 10. Zatim iskoristite 10 svetlijih zrna pasulja i na svakom označite po jedan broj od 1 do 10.

Zavisno od uzrasta i detetovih trenutnih sposobnosti možete da prilagođavate ovu igru tako da jednostavno uči i ponavlja brojeve postavljajući svako zrno u odgovarajuću posudu.

Možete i da na posudi umesto brojeva obeležite tačke, pa da dete vežba i brojanja. Ukoliko uzmete više zrna pasulja i obeležite više istih brojeva, možete da igru pretvorite u vežbu računanja ili upoređivanje korpica sa različitim sadržajem i razlikovanja pojma relativnih veličina.

6. Pečati od voća i povrća:

Iskoristite deo povrćki i voćki za crtanje, pečatiranje i ukrašavanje. Deca na ovaj način mogu da uče da ih raspoznaju i zabavljaju se. Možete da oblikujete krompir po želji, prepolovite limun, papriku, crni luk ili jabuku. Obojite ih u željene boje i napravite tragove.

Na ovaj način možete zajedno sa decom ukrasiti cegere za kupovinu, njihovu garderobu ili kuhinjske krpe i kecelje. Za bolju dugotrajnost koristite boje za tekstil. Možete napraviti karakteristične paterne i na papiru i iskoristiti ga za ukrašavanje poklona, u tom slučaju obične tempere ili akrilne boje biće dovoljne.

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka 8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

7. Igra crvića:

Za izradu crvića biće vam potreban toalet papir, olovka i flomasteri u boji.

Na listu toalet papira nacrtajte štrafte u boji. Zatim ga obavijte oko olovke. Crnim flomasterom dodajte mu još oči i usta, a zatim malo sabijte da papir bude u vidu sabijenog valjka. Povlačeći papir niz olovku oslobodite ga i postavite na neku dublju posudu.

Detetu dajte malo vode i posudicu da može da je zahvati. Treba da polije svaki zavijutak, usled čega će se papir odmotati i boja postati intenzivnija. Izgledaće kao da se crvići kreću.

8. Pozornica:

Od kartona napravite okvir između čijih ivica ćete zalepiti tanji papir (možete koristiti i onaj za pečenje). Što lepše oblikujete ivice kartona i izaberete veću kutiju/pozornicu moći ćete da koristite različitije rekvizite. Iza papira postavite lutke i različite kartonske oblike, pomoću lampe osvetlite prostor i gledaoci sa suprotne strane moći će da vide njihove senke.

Na deci ostaje da osmisle priču i zabave vas svojom maštom i performansom.

8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka 8 Ideja za pravljenje dečijih igara i igračaka

OCENI Priču
Broj glasova: 4