Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

5 saveta za zdrave finansijske navike u partnerskoj zajednici

5 saveta za zdrave finansijske navike u partnerskoj zajednici

Postoji podatak da trećina brakova zapadne u krizu, a kasnije i okonča zajednicu, zbog finansijskih problema. Mimoilaženje mišljenja, izneverena očekivanja, neusklađenost želja i realnih mogućnosti nastaju kao posledice nedovoljne ili neadekvatne komunikacije. Generalno, svima bi nam koristilo ukoliko bismo o ovoj temi govorili više tokom odrastanja, u krugu porodice ili institucija, a naročito sa partnerima.

Razgovor o novcu ne možemo da svrstamo u zabavnu, opuštenu konverzaciju, ali ukoliko na vreme postavimo zdrave osnove, možemo da vezu gradimo na poverenje, da jačamo zdrave navike i budemo bliži zajedničkim ciljevima.

No, kako i kada bi trebalo započeti razgovore na ovu teme? Ukoliko krenemo previše agresivno i rano možemo tok veze usmeriti u pravcu poslovnog aranžmana, a ukoliko okasnimo i zanemarimo ove probleme, sva je prilika da ćemo kad-tad naići na prepreke.

5 saveta za zdrave finansijske navike u partnerskoj zajednici

1. Počnite razgovor na vreme:

Naravno, ni jedan savet ne može biti univerzalno primenljiv, ali postavljanje osnova za ovu temu treba da se dogodi već na samim počecima veze. Prvo lagano, posmatranjem i prikupljanjem posrednih informacija, a kako se veza bude razvijala, moći ćemo otvorenije i lagodnije da razmenjujemo iskustva i mišljenja na ovu temu.

Zajedno bi trebalo da se dogovaramo oko rešavanja tehničkih pitanja vezanih za izbor zajedničkih aktivnosti, transporta, mesta sastanaka i ostalih svakodnevnih organizacionih problema u kojima nam se interesi preklapaju.

Zabavne aktivnosti trebale bi da budu prilagođene budžetima oba partnera i da uzimaju u obzir trenutne finansijske mogućnosti obe strane. Bitno je da se od početka dogovaramo oko balansiranja troškova i da krenemo da usklađujemo očekivanja sa partnerom.

Pored toga, na početku veze trebalo bi i da razmenimo mišljenja o dugoročnim i kratkoročnim ciljevima, očekivanjima, ali i bolje razumemo navike našeg partnera.

Takođe, u ovom periodu prilika je i da upoznamo okvirne finansije  partnera. Kolika su nam primanja, kakvo je stanje u branši u kojoj smo zaposleni, i da li imamo neke specijalne planove za budućnost.

Ipak, nema potrebe da insistiramo na detaljima, da vršimo pritisak na drugu stranu i dovodimo partnera u neugodnu situaciju insistiranjem na potpunoj promeni ponašanja, ciljeva i prioriteta.

2. Različite životne faza traže prilagođavanje, budite jedan korak ispred njih:

Zajednički život donosi mnogo više odgovornosti, a među partnerima se prepliću brojne finansijske obaveze od kojih zavisi zajednička egzistencija. Tako da je potrebno produbiti početne razgovore o novcu pre nego se nađemo pod istim krovom.

Ovo je vreme da detaljno razgovaramo o primanjima, troškovima, eventualnim dugovima ili finansijskim planovima koje partner može da ima sa svojom porodicom i svemu onom što može da utiče i na drugu polovinu.

Moramo da napravimo planove o raspolaganju budžetom, svim troškovima i da ciljeve postavimo tako da uključuju interese oba partnera i svakoj strani budu inspirativni. Naravno, svi ostali veliki događaji poput braka i proširenja porodice, zahtevaju preciznija i detaljnija dogovaranja i prilagođavanja situacijama.

3. Prihvatite kompromis:

Potpuno je normalno da imamo drugačije navike u pogledu trošenja, raspolaganja i štednje novca. Neki od nas će da zastupaju činjenicu da novac postoji da bi se trošio i da jedino što je sigurno jeste sadašnji trenutak, a drugi će pak gledati kako da uštede svaku paru.

Na kraju ne postoji pravilo i niko sa sigurnošću ne može reći koja strana je u pravu. Ono što možemo je da rešenje pronađemo u dogovoru i prihvatanju kompromisa.

Neka svako predloži po jedan model za raspolaganje novcem, raspodelu i praćenje troškova i štednju za zacrtane ciljeve. Uzmite najbolje od svakog modela i kompromisom ga preoblikujte da oboma bude prihvatljiv.

Razgovarajte o problemima i neslaganjima, pokažite inicijativu u rešavanju nesuglasica i prihvatanja promena. Ukoliko se vaši stavovi o novcu razlikuju, nađite način da u mesečne troškove ukalkulišete sve prioritetne troškove, deo za štednju i deo za zabavne i lične potrebe, ili deo budžete ravnomerno rasporedite, a drugim upravljajte svako prema svom nahođenju. Brojne su mogućnosti da postignete zadovoljavajući dogovora.

5 saveta za zdrave finansijske navike u partnerskoj zajednici 5 saveta za zdrave finansijske navike u partnerskoj zajednici

4. Zacrtajte ciljeve:

U dogovoru sa partnerom odredite finansijske ciljeve i prioritete. Prema očekivanoj zaradi napravite planove za kućni budžet, zabavu, veće izdatke i štednju.

Postarajte se za zacrtani ciljevi budu realni i oboma prihvatljivi. Napravite prostor za omiljene aktivnosti i ukalkulišite moguća odstupanja i pojavu dodatnih, neplaniranih troškova. Bitno je da se oboje usaglasite i predano radite na ostvarenju ovih zacrtanih ideja.

5. Zapamtite da igrate za isti tim:

Život je rolerkoster dobrih i teških situacija. Svako od nas se može naći na različitim krajevima ovog točka i to ne uvek svojom krivicom. U jednom trenutku možemo da uživamo u finansijskom blagostanju, a već sledećeg da budemo zavisni od partnera.

Od stresnih i teških događaja ne možemo nikad potpuno da se zaštitimo, ali možemo da zbijemo redove, podržimo se međusobno, i pronađemo način da prihvatimo i popravimo situaciju.

Kada dođe do većih finansijski promena, prilagodite budžet zajedničkim snagama, tako da se teret ravnomerno raspodeli i da ni jedna strana ne ostane u potpunom finansijskom mraku. Imajte obzira prema partneru i pružite mu podršku.

Nađite se na pola puta i u dobru i zlu, jer život je suviše kratak da bismo ga vrednovali po materijalnim stvarima koje imamo ili nemamo. Lepo je kada materijalne prilike ne uslovljavaju egzistencijalna pitanja, a sve ostalo je samo dodatan vetar u leđa, a nikako osnovna sila koja treba da nas pokreće i usrećuje. Nešto je i do ljubavi.

OCENI Priču
Broj glasova: 8