Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider

5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider

San svakog ljubitelja kuvanja je da ima dobro snabdeven, pouzdan, čist i komforan frižider jer samo jedan pogled na sadržaj njegovih savršeno organizovanih polica može da nas inspiriše da spremimo ukusno jelo i bolje balansiramo sa sastojcima koje već imamo i onih koje treba da nabavimo.

Kako se bliži sezona svežeg povrća, zeleniša i slasnog voća, vreme je da se bacimo na čišćenje i reorganizaciju naših električnih saveznika. Najpre proverite njegov sadržaj. Ispraznite ga i izvadite svu hranu. Očistite ga i uklonite sve proizvode sa isteklim rokom trajanja. Pa nakon toga možete da se baciti na zabavniji deo poslova oko organizacije.

A, u daljem tekstu pogledate naših 5 saveta za organizovanje polica i fioka frižidera koji će vam olakšati posao.

5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider

1. Podelite frižider na zone:

Odredite u kom delu frižidera ćete držati određene grupe namirnica. Vodite računa o osobinama vašeg frižidera, vašim navikama i pristupačnosti.

Da biste što bolje iskoristili sve prednosti frižidera bitno je uzeti u obzir koji delovi su najadekvatniji za skladištenje određenih namirnica. Generalno pravilo koje važi za većinu frižidera jeste da su najtopliji delovi na prednjem prostoru gornje police i na policama vrata. Najhladniji deo čine odeljci za svežu hranu, donje police ili police iznad odeljaka za povrće i svežu hranu.

Uzimajući to u obzir, najbolje rešenje bilo bi da sveže i lako kvarljive namirnice skladištimo u poseban kompartman za niske temperature koji je postao standard za većinu novijih frižidera ili na police iznad odeljaka za povrće i voće. Dakle, meso, ribu, suhomesnate, mlečne proizvode i ostatke hrane od ručka najbolje je da pozicionirate u ovim delovima.

U fioke za povrće i voće najbolje je smestiti biljne namirnice. Vodite računa oko razdvajanja pojedinih voćaka koje su sklone emitovanju gasovite materije (poput jabuka, kajsija, breskvi, smokvi, avokada…) koje podstiču sazrevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Ove biljke odvojite od ostalih.

Koristite prozirne posude, zip kese ili folije za obmotavanje, kako biste imali dobar pregled onog što imate.

Tropsko voće možete skladištiti na najtoplijim delovima frižidera tj. na najvišoj polici.

Na policama na vratima možete čuvati neotvorena pakovanja, tegle i dugotrajne proizvode.

Ostatak polica iskoristite za organizaciju napitaka, konzervi, otvorene zimnice i drugih proizvoda u teglama, sosova, namaza itd.

5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider 5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider

2. Koristite providne organizatore:

Plastične ili staklene providne posude odgovarajućih dimenzija mogu nam pomoći da maksimalno iskoristimo prostor i održimo frižider duže čistim. Njihova prozirnost olakšaće nam potragu za namirnicama i pomoći da imamo bolju preglednost količine hrane koju posedujemo. Pre nabavke ovih proizvoda proverite da li su pogodni za korišćenje na niskim temperaturama.

Brojne su posude koje možete koristiti za organizaciju. Pomoću ovih pomoćnih sredstava lakše je iskoristiti sav vertikalni prostor između polica, ali i povećati dostupnost u dubljim delovima. Najčešće se ove posude mogu slagati jedna na drugu i lako uklapati.

U manje posude sa poklopcem možete spakovati oprano i naseckano povrće i voće koje nameravate da grickate i iskoristite u što kraćem roku. Takođe, na sličan način možete čuvati i nasečene suhomesnate proizvode ili sireve koje najčešće koristite.

U posebnoj posudici možete organizovati namaze i namirnice koje najčešće koristite u ishrani i lako ih transportovati do stolova. Korišćenjem pomoćnih posuda za organizaciju već otvorenih ambalaža smanjićete rasipanje hrane i mrvica direktno po policama frižidera.

Hranu koju najčešće koristite za kuvanje takođe možete odvojiti u posebnu posudu.

Rotirajući poslužavnici ili police mogu biti korisne za čuvanje tegli i umaka. Lakim obrtanjem postiže se preglednost i olakšava dostupnost.

3. Providne zip vrećice:

Pakovanje hrane u providne kesice sa zip zatvaračem može olakšati organizaciju frižidera. Najčešće su kese ovog tipa namenjene za višekratnu upotrebu i mogu se prati. Zauzimaju malo prostora, a preglednost sadržaja u njima je očuvana.

5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider 5 Saveta koje morate primeniti da biste imali uvek organizovan frižider

4. Čuvanje jaja u frižideru:

Koliko vam se puta desilo da krenete da spremate neku omiljenu poslasticu, ali kad otvorite kartonsku ambalažu za jaja dočeka vas neprijatno iznenađenje?

Da biste imali bolji pregled količine jaja u frižideru, najbolje je da budu na vidnom mestu raspoređena na posebne držače za jaja koja se često dobijaju pri kupovini frižidera ili jednostavno odsecite polovinu kartonske ambalaže i u nju rasporedite jaja. Takođe, možete koristiti posebnu, providnu činiju i u nju smestiti jaja.

Ne zaboravite i da se savetuje da se jaja pre upotrebe, ili odmah nakon nabavke operu pod mlazom vode pa uskladište.

5. Zaštitite police i fioke i odložite čišćenje:

Postavljanjem lanenih ili pamučnih krpa na dno fioka za skladištenje povrća i voća (odnosno fioka koje se najčešće prljaju i koje su najfrekventnije) lakše ćete ih održavati čistim. Krpe lako možete da zamenite i operete. A curenje, fleke i mrvice neće vam više predstavljati problem.

Na police možete da postavite papirne ubruse i na njih zatim da postavljate hranu. To je posebno korisno kad skladištite meso ili ribu jer su skloni curenju i ostavljanju fleka.

OCENI Priču
Broj glasova: 6