Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke

5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke

Za sve one koji se pitaju kako okititi dom i ogrnuti ga u novogodišnje ili božićno ruho, bez prave ili raskošne plastične jelke, u ovom tekstu stižu predlozi i ideje.

Iako sam veliki ljubitelj ovog globalnog vesnika praznika i svečanosti, i obožavam da učestvujem u njenom kićenju i ukrašavanju, ipak mi svake godine sve teže pada potraga za jelkom, njeno odlaganje i manjak prostora za manevrisanje u stanu dok je ona postavljena. Život u malom prostoru znači da moramo da budemo kreativni i nalazimo praktična rešenja kako bi sačuvali udobnost i komfor.

Tako sam prošle godine bila primorana da probam da okitim jelku na malo drugačiji način. Moju varijaciju jelke prebacila sam na zid, i umesto da se sudaramo i saplićemo o grane, ostao nam je preko potreban slobodan prostor. Ukrasili smo je potpuno u duhu novogodišnjih i božićnih praznika, pa ni praznična atmosfera na kraju nije bila narušena.

Ove godine nameravam da ponovim ovaj postupak i verovatno dodam još jednu lažnu jelku sa liste koja je pred vama. Nadam se da će i vas, ukoliko ste u sličnoj situaciji, ovi predlozi inspirisati da date šanse alternativnim jelkama. Naravno, za koju god jelku da se odlučite, bitno je da bude po vašoj meri i ukusu, da uživate u njenom ukrašavanju i da vas čini srećnim.

Mi smo, kao i uvek, uživali u kombinovanju i oživljavanju ovih predloga. Novogodišnja muzika išla je lagano u pozadini, malo smo slagali, malo đuskali, a u pauzama za okrepljenje, grickali Domaćica keksiće i ispijali kaficu. Predlažemo da se ozbiljno pripremite za sezonu kićenja, naoružate inspiracijom, najlepšim Domaćica grickalicama i osveženjem, pa da pustite mašti na volju i napravite svoje praznične oaze.

Dalje vam predstavljamo najlepše ideje koje mogu da zamene jelke i nastave da budu mesto za odlaganje poklona, okupljanja i druženja.

5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke 5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke

1. Jelka od papira:

Moj favorit od svih zamenskih jelki upravo je gore pomenuta zidna dekoracija. Potrebno vam je samo malo prostora na zidu na koji možete da prikačite omiljene papire, crteže, listove iz knjiga ili časopisa, i rasporedite ih u obliku jelke.

Na vrh postavite samo 1 list, ispod njega 2, u sledećem donjem redu 3 i tako dokle god imate mesta. Između, ili na same listove, možete dodati tračice, nalepnice i različite dodatne ukrase. Pronađite i neke lepe lepljive trake kojima ćete olakšati kačenje papira na zid i iskoristite ih da dodatno ulepšate aranžman.

2. Ukrasite grane:

Ukoliko napolju pronađete ravnu, dugu granu možete je iskoristiti kao osnovu za kićenje. Jednostavno je prislonite na zid ili smestite u posudu ispunjenu papirom ili tkaninom, tako da joj omogućite dobru potporu.

Granu možete prefarbati, dodati joj šljokice i razne ukrase – imaće efekat jelke, ali će zauzimati znatno manje prostora.

3. Jelka od knjiga:

Knjige možete poređati na nekoliko načina kako bi dobili oblik jelki. Ukoliko želite da budu manjih dimenzija – postavite knjige jednu na drugu – prema njihovim dimenzijama. Na dno stavite najveću knjigu, pa na nju ređajte manje primerke. Igrajte se bojama korica ili listova, dizajnom, ukrasima, ali i svetiljkama koje možete da rasporedite oko ove kreacije.

Ukoliko želite knjiške jelke većih dimenzija poređajte veći broj knjiga na dno, kružno ili jednu do druge, pa idući ka vrhu, postepeno smanjujte njihov broj. Kako bi bile stabilnije i zauzimale manje prostora, prislonite ih uz zid, postavite na stolove ili smestite u uglove.

5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke 5 Najboljih zamena za novogodišnje jelke

4. Jelka od novina:

Za ovu imitaciju jelke biće vam potrebne novine, ravan, tanji štapić i postolje na koje ćete ga postaviti da stoji uspravno (možete koristiti saksiju sa sunđerom ili peskom, ili ga smestiti u komad drveta).

Novine ili stari karton/papir treba da isečemo na kvadratiće ili krugove. Svi treba da budu istih oblika, ali različitih dimenzija. One veće treba nanizati na dno štapića, i smanjivati njihovu dimenziju prema vrhu. Za sam vrh možete iseći zvezdicu pa je pričvrstiti.

5. Zakačite jelku za zid:

U dvorištima pronađite par četinarskih grana različitih dimenzija, najbolje onih mekših od tuje. I ovog puta za dno nam treba najduža grana, a za sam vrh biće dovoljan samo čuperak. Naravno, uvek možemo da spojimo više manjih grančica i tako postignemo željenu dužinu.

Za postavljanje grana na zid možemo koristiti manje ekserčiće ili čiode. Grane ne moraju da budu velike, i biće nam dovoljno njih 4 do 5. Na vrh možemo postaviti neki posebni ukras, a oko iglica različitu dekoraciju.

OCENI Priču
Broj glasova: 2