Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

Zima zatvara baštenska vrata i tera nas da iz topline soba posmatramo ušuškanu i usnulu prirodu. Baštovani i ljubitelji biljnog sveta mogu tokom hladnih meseci da predahnu, ali samo fizički i samo za trenutak. Sada je vreme da se rasplamsa mašta, razvijaju ideje, naprave planovi i krene u prikupljanje materijala.

Podsećamo vas da je ovo idealan period da krenete u osmišljavanje projekata za šarena dvorišta, balkone i bašte, planiranje i raspodelu budžeta, a za lakšu organizaciju pogledajte naš mali baštenski podsetnik za spremniji početak naredne sezone. Predlažemo vam i da se udobno smestite i nabavite šarene planere i sveske za beleženje ideja. Skuvajte kafu i poslužite se našim šarmntnim Domaćica keksićima, pa krenite u potragu za inspiracijom, slažite i kombinujte boje, sanjajte cveće i zelene oaze, cvrkute ptica i miris prirode.

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

Planiranje:

Zimski period je idealan za koncipiranje šta, kako i gde bismo mogli najbolje da posadimo i rasporedimo, bilo da su planovi vezani za prostrane bašte, dvorišta ili balkone.

Ljubitelji ranih cvetnica već su posadili lukovice i sa nestrpljenjem očekuju prve prolećne dana kako bi uživali u plodovima rada. Ukoliko ste ih sadili u saksije, pokušajte da ih zaštitite od vlage i smrzavanja. Stavite ih pod nastrešnice i malo izdignite od zemlje.

Isplanirajte mesta za postojeće biljke i sve one koje očekujete da niknu. Procenite koliko slobodnog prostora vam preostaje i kakvi uslovi preovlađuju na njemu. Ka kojoj strani sveta je mesto okrenuto i koliko sati sunca tokom dana možete da očekujete. Vodite računa i o vašim navikama, koliko ste revnosni i koliko slobodnog vremena imate za negu. Na osnovu svih ovih parametara napravite listu cveća, aromatičnih ili jestivih biljki kojima bi ovi uslovi odgovarali.

Razmislite na koji način možete da povećate i bolje iskoristite raspoloživ prostor. Žardinjere, stalci, stoličice i kutije, mogu vam pomoći da bolje iskoristite vertikale i ubacite još po koju biljčicu. Ukoliko imate malene terase nabavite kukice za plafone i montirajte ih. Neka vam one posluže za kačenje saksija i puzavica, kako biste oslobodili podni prostor.

Uz zidove ili ograde terase možete okačiti drvene ili metalne mrežaste konstrukcije. Na njih ćete lakše zakačiti saksije ili usmeriti biljke da se penju. Vrlo jednostavno možete da montirate i dodatne kukice i ručke i na njih zakačite posude.

Iskoristite ovaj period i za proučavanje nekih novih vrsta koje želite da počnete da gajite.

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće 4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

Nabavka opreme:

Po pravilu, tokom najmirnijeg perioda u godini imamo najmanje baštenskih izdatak, pa je pravo vreme da budžet iskoristimo za nabavku nove opreme i materijala. Prethodno je potrebno da očistimo i organizujemo ostave, proverimo stanje alata, očistimo ga, dotegnemo i napravimo prioritete za nabavku novih sredstava.

Ukoliko nameravate da nabavite nove saksije, krenite polako da birate boje, veličine i rasporedite kupovinu na nekoliko meseci. Proverite koje biljke treba da se presade. Nabavite i za njih odgovarajuće saksije.

Na vreme krenite i u nabavku kontejnera za sadnju, sakupljajte i ne bacajte pastične ambalaže.

Ne zaboravite ni na zemlju i supstrat za sadnju. Posebno ukoliko živite na višim spratovima i nemate lift. Nabavite manja pakovanja i polako ih dopremajte.

Najvažnije i najzabavnije jeste nabavka kvalitetnog sadnog materijala. Napravite spisak željenih semena ili sadnica i kako se proleće bude približavalo pratite ponudu. Najveći deo budžeta iskoristite na prioritetne biljke i birajte najlepše i najzdravije primerke. Ukoliko u najvećoj meri sadite cveće pridržavajte se planiranih boja, a na samom kraj eksperimentišite sa ostalim vrstama.

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće 4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

Sortiranje semena:

Ukoliko ste u svojoj bašti skupljali semenke vreme je da ga sortirate, spakujte u kesice i naznačite datume skupljanja. Proverite i svoje stare zalihe. One starije bacite, budući da im kvalitete vremenom opada. Optimalno bi bilo iskoristiti semenke u prve 3 (do 5) godine od skupljanja.

Pokušajte da ih spakujete pregledno i uredno kako bi mogli maksimalno da ih iskoristite. Čuvajte ih na tamnom, suvom i hladnom mestu. Probajte da napravite razmenu semena sa komšijama, prijateljima i porodicom. Pa tek onda krenite u nabavku novog materijala.

Semenski katalozi mogu biti veoma primamljivi, ogroman je broj sorti koje možete nabaviti, a svima nam se dešava da se zanesemo i nabavimo preterane količine semenki koje nikad ne stignemo da upotrebimo. Zato je dobro imati dnevnik ili planer i strateški odrediti prioritete i količine za nabavku semena.

Korisno je i voditi beleške o kvalitetu i osobinama različitih sorti i semena. Recimo odakle je seme, kakva je klijavost, gde ste ga posadili, kakvi su bili uslovi, da li je bilo problema, i kakvih, kolika je uspešnost i naravno da li vam se svideo ukus. Pomoćiće vam da smanjite greške, uočite određene paterne ponašanja i na osnovu njih bolje razumete uslove kojima ste okruženi i dobićete bolju sliku vaših veština i mana. Iskoristite te podatke za dalje učenje i usavršavanje.

4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće 4 saveta za pripremu baštenskih vrtova za proleće

Sejanje ranih cvetnica:

Tokom januara možete da na svojim zastakljenim terasama ili u domovima započnete i proces sejanja ranih cvetnica poput muškatli, petunija, begonija, ukrasnih kopriva i ukrasnog graška… Na ovaj način možete da uštedite na kupovini cveća, ali budite spremni na dodatan rad.

OCENI Priču
Broj glasova: 9