Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli

10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli

Povećanje kućnog budžeta može se postići zarađivanjem više para ili štednjom i ravnomernim raspolaganjem
sredstvima koja su nam dostupna. Naravno, ukoliko ne baratamo zarađenim novcem kako valja, bićemo u problemu bez obzira na visinu plata.

Svedoci smo da su vremena neizvesna i da posedovanjem različitih veština stičemo slobodu da se lakše prilagođavamo svetu oko nas i budemo nezavisni od većine promenama koje nas mogu zadesiti. One nam mogu pomoći da gradimo kvalitetniji i ispunjeniji život.

Ovaj tekst je za sve one koji imaju vremena i želju da istražuju svoju kreativnost i sposobnosti, za one koji vole da sami ulože napor i kao nagradu dobiju nove kvalitetne proizvode koji su ukusni, korisni i jedinstveni. Sa vama delimo predloge i ideje za 10 stvari koje možete sami napraviti i pri tome uštedeti.

10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli

1. Jogurt:

Cena svežeg mleka znatno je povoljnija od dugotrajnog, a od njega možemo da napravimo domaći jogurt ili sir koji je odlična alternativa za namaze, ali i za pripremu drugih jela.

Sveže mleko možete naći u specijalizovanim ili bolje snabdevenim prodavnicama ili pak na pijacama. (Pakuje se u kese.)

Priprema:

  • 2l domaćeg ili svežeg mleka u kesi

Za pripremu jogurta potrebno je prebaciti ga u veću šerpu i staviti na nisku temperaturu da se zagreva. Kada mleko postane mlako, odnosno kada se zagreje do 30ºC potrebno je da mu dodamo kupovni jogurt ili kiselo mleko. Za oko 2l mlaka biće dovoljno oko 200 do 220ml jogurta – jedna šolja.

Zagrejanost mleka možete odrediti koristeći čist prst koji ćete kratko umočiti u šerpu. Ono ne sme biti ni prehladno ni prevruće, već taman prijatno za kožu. Trebalo bi da možete 3 sekunde da držite prst potopljen u mleku.

Smesu je potrebno dobro promešati i skloniti sa ringle. Zatim je moramo ostaviti da odstoji oko 12 sati ili preko noći na toplom.

Sutradan možete da mikserom izmiksate smesu da bude tečna i glatka, spakujete je u flaše ili jednostavno ostavite u šerpi ukoliko preferirate gušće strukture.

Dodavanjem komada svežeg ili kandiranog voća možete napraviti i svoje kombinacije voćnih napitaka.

2. Domaći sirni namaza:

Još jedan odličan nači koji će vam pomoći da uštedite malo novca jeste korišćenje mleka za pripremu sira. Ovako pripremljeni mlečni proizvod možemo koristiti kao namaz, dodatak jelima ili za pripremu kolača.

Priprema:

  • 2l domaćeg ili svežeg mleka u kesi

Slično kao kao kod pripreme jogurta, potrebno je prebaciti ga u veću šerpu i staviti na nisku temperaturu da se zagreva. Kada mleko postane mlako, odnosno kada se zagreje do 30ºC potrebno je da mu dodamo kupovni jogurt ili kiselog mleka. Za oko 2l mlaka biće dovoljno oko 220ml jogurta ili jedna šolja.

Smesu je potrebno dobro promešati i skloniti sa ringle. Zatim je moramo ostaviti da odstoji oko 12 sati ili preko noći na toplom.

Sutradan, postavite cediljku u veću posudu i prekrijte je gazom ili krpom. Ostavite mleko da se cedi nekoliko sati. Ostatak tečne surutke koju dobijete možete koristiti za izradu kolača, za piće, ali i za negu kože. Sir smestite u adekvatnu posudu i uživajte.

3. Maskarpone sir:

Korišćenjem krem pavlake sa minimalnim procentom od 35% mlečne masti možete na jednostavan način napraviti domaći maskarpone sir.

Priprema:

  • Od 500ml mlečne krem pavlake dobićete oko 300g domaćeg maskarpone sira (možete koristiti i slatku i pavlaku za kuvanje ali prethodno proverite sastav).

U većoj šerpi zagrejte krem pavlaku do temperature od 80 do 85ºC ili skoro do ključanja. Malo pre nego što pavlaka krene da ključa smanjite temperaturu i uz povremeno mešanje ostavite desetak minuta da se kuva. Zatim, uklonite šerpu sa šporeta i dodajte smesi 1 punu kašiku prethodno isceđenog soka limuna i dobro promešajte.

Prekrijte šerpu, pa je ostavite da se lagano hladi na sobnoj temperaturi.

Nakon hlađenje, smesu je potrebno procediti pomoću cediljke i ostaviti u frižideru. Proces ceđenja bi trebao da traje najmanje 12h.

10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli 10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli

4. Domaće kore za picu:

Domaće kore za picu možete lako samostalno pripremiti i zamrznuti ih, pa po potrebi koristiti. Caka je u dobroj preraspodeli kuhinjskih poslova i pametnoj nabavci potrebnih namirnica. Odredite jedan dan za pripremu većih količina testa, pa ih razdelite, spakujte i zamrznite.

Priprema za 5 kora prečnika oko 20cm:

  • 1kg brašna
  • 500ml mlake vode
  • 100ml ulja
  • 30g svežeg kvasca ili 2 kesice suvog
  • 2 kašičice šećera
  • prstohvat soli

U toplu vodu dodajte usitnjen kvasac i šećer. Smesu promešajte pa joj lagano dodajte deo brašna i so. Dobro sve promešajte i dodajte 2/3 potrebne količine ulja. Nastavite sa mešanjem, a kad postane teško za mešanje testo malo izradite rukama.

Prelijte ga ostatkom ulja i ostavite oko pola sata da nadođe. Nakon toga ostaje vam da ga lagano i kratko sa malo brašna izmesite, razdelite na delove i razvučete.

Ukoliko zamrzavate testo razvucite ga između dva sloja papira za pečenje ili zaštitne plastične folije, umotajte ga i postavite jednu na drugu, na veći tanjir ili dasku. Zatim zamrznite kore.

Kad vam budu potrebne, izvadite ih iz zamrzivača, nafilujte po želji i ispecite.

5. Biljna mleka:

Ukoliko ste ljubitelj napitaka od badema, indijskih oraščića, ovasa ili pak sojinog i kokosovog mleka uvek možete samostalno da ih pripremite. Pored toga što ćete napravite uštede u budžetu, dobićete i pouzdane i kvalitetne napitke. Možete ih dalje koristiti za ishranu, pripremu drugih jela i kuvanje.

Recepte i detaljne postupke za izradu možete naći na ovoj stranici.

6. Namaz od lešnika:

Pravljenjem namaza od lešnika znatno ćete uštedeti. Savetujemo da ga pripremate u manjim količinama jer se stajanjem menja konzistencija, postaje čvršći i teže razmaziv.

Potrebno:

  • 250g sirovih ili pečenih lešnika
  • 2-3 kašike nezaslađenog kakao praha
  • zaslađivač po želji

Ukoliko koristite sirove lešnike provo ih prepecite. Rasporedite ih na tepsiji i stavite u rernu na 180ºC oko 12 do 15 minuta. Očistite ih od ljuski, pa izblendajte. Nakon toga smesi dodajte kakao i zaslađivač i izmešajte.

10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli 10 Stvari koje morate prestati da kupujete i krenuti sami da pravite kako bi uštedeli

7. Torte:

Kupovna torti, posebno za veća okupljanja i proslave, može predstavljati veliki udar na kućni budžet. Jedno od rešenja je da sami pripremite deo slatkiša, a možemo se uvek poslužiti i već gotovim, oblikovanim i slasnim Domaćica keksićima.

Možemo iskoristiti Domaćica kekse za izradu specijalnih deserta ili pomoću njih dopuniti i obogatiti trpezu. Slavske trpeze i različite proslave biće znatno bogatije, a i vaš budžet će ostati zahvalan.

8. Začini:

Začini i njihove raznovrsne kombinacije su nezamenjivi kuvarski dodaci. Savetujemo vam da kupite osnovne supstance i pomoću njih napravite svoje omiljene kombinacije. Na taj način ćete uštedeti novac, ali i bolje iskoristiti već postojeće količine sastojaka.

Ukoliko su vam potrebne ideje za pripremu začina pogledajte kako da pripremite neke od najpopularnijih mešavina na ovoj stranici.

9. Igračke za decu:

Pravljenje igara i igračaka za vaše mališane može vam pomoći da se zajedno zabavite, provedete kvalitetnije vreme zajedno i zajedničkim snagama savladate neke nove veštine. Prilagodite ih uzrastu i interesovanju deteta.

10. Čestitke

Jedan od najlakših načina da iznenadite nekog jeste da mu poklonite potpuno autentičnu i veselu čestitku koju ste sami izradili. Ona može biti i divan dodatak svakom poklonu koji će u tom slučaju postati srdačniji i maštovitiji.

Brojni su načini na koje možete da ih izradite, a ukoliko vam zatreba malo inspiracije pogledajte neke od naših ideja ovde.

OCENI Priču
Broj glasova: 6